Петролът започва седмицата с поскъпване

Петролът започва седмицата с поскъпване

Петролът започва седмицата с поскъпване

Цените на петрола се повишиха с над 1,5% в ранната търговия в понеделник, подкрепени от по-слабия долар и ограничените доставки, които противодействат на опасенията от рецесия и по-широкомащабни блокади срещу разпространението на COVID-19 в Китай, пише Ройтерс.

Към 8:45 часа българско време сортът Брент поскъпна с 1,65 долара, или 1,63%, до 102,8 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 1,48 долара, или 1,52%, до 99,07 долара за барел. В петък и двата сорта напреднаха с около 2%.

Миналата седмица Брентът и WTI отчетоха най-големите си седмични спадове от около месец насам поради опасения от глобална рецесия, от която би пострадало търсенето на петрол. Масовото тестване за коронавирус в части на Китай тази седмица, което повиши опасенията за търсенето на петрол във втория по големина потребител на суровината в света.

Доставките на петрол обаче останаха ограничени. Както се очакваше, посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Саудитска Арабия не доведе до ангажимент от страна на най-големия производител на ОПЕК за увеличаване на доставките на петрол.

Байдън иска производителите на петрол от Персийския залив да увеличат производството, за да помогнат за укротяване на цените на петрола и намаляване на инфлацията.

В неделя Амос Хохщайн, старши съветник на Държавния департамент на САЩ по въпросите на енергийната сигурност, каза  пред Си Би ЕС, че визитата на Байдън ще доведе до предприемането на „още няколко стъпки“ от производителите на петрол по отношение на доставките, въпреки че не каза коя страна или страните ще увеличат производството.

Следващата среща на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници съюзниците, включително Русия, известни като групата ОПЕК+, на 3 август ще бъде наблюдавана отблизо, тъй като техният съществуващ пакт за добив изтича през септември.

Глобалните пазари са съсредоточени тази седмица върху възобновяването на руските газови потоци към Европа през тръбопровода „Северен поток 1“, чиято поддръжка е планирана да приключи на 21 юли. Правителства, пазари и компании се опасяват, че спирането може да бъде удължено поради войната в Украйна.

Загубата на този газов поток ще удари тежко Германия, четвъртата по големина икономика в света, и ще увеличи заплахата от рецесия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ