Природният газ в Европа продължава да поскъпва, стигна до 380 долара за 1000 куб. метра

Природният газ в Европа продължава да поскъпва, стигна до 380 долара за 1000 куб. метра

Цените на природния газ в Европа се повишиха за пети пореден ден - най-дългият период на растеж от април насам, съобщава Bloomerg. Според данните от търговията на базираната в Лондон борса ICE цените на газа в Европа нараснаха с 2,4% до 380 долара за 1000 куб. м. Фючърсите на нидерландската борса TTF също поскъпнаха днес  с 2,4% до 380 долара за 1000 куб. м.

Причините за това са прекъсванията в доставките, както и повишеното търсене поради рекордната гореща вълна в няколко региона. Както отбелязва Блумбърг, търсенето на газ в Италия е нараснало значително  заради горещата вълна е необходимо да се произвежда повече електроенергия. Миналата седмица пък Испания включи всичките си газови централи заради повишеното потребление на ток от климатиците.

В същото време обемът на втечнения природен газ, съхраняван на кораби край бреговете на Европа, се е увеличил до рекордно ниво за повече от два месеца. Обемът на втечнения природен газ на такива кораби е надхвърлил 3,1 млн. тона. Това е значително повече от средния обем на такова съхранение през лятото. При това се взема предвид само втечненият природен газ на кораби, които стоят на рейд повече от 20 дни.

Европейските съоръжения за съхранение на газ са запълнени на 84 %, което също е високо ниво за лятото. Ръстът на запасите е повлиян от факта, че доставките на втечнен природен газ за Европа се увеличават. Например Норвегия продължава да увеличава доставките на газ за други европейски държави. По-рано беше съобщено, че обемът на договорите за доставка на втечнен природен газ от САЩ за други държави се е увеличил четири пъти през 2022 г.,,отбелязва Bloomberg.,

Търсенето на газ в Европа намалява, като през юни потреблението е спаднало с 12% на годишна база. Това се дължи главно на по-ниското търсене на газ в промишлеността.

През последните няколко месеца цените на газа се понижават. Въпреки че има колебания - например в понеделник те се повишиха с 8,5% поради опасенията от ескалация на войната  в Украйна, сезонната техническа работа в много норвежки производители на газ и рекордната гореща вълна в някои части на Европа, която наруши работата на енергийните мрежи. От началото на годината обаче цените на газа са паднали с 60 %, припомня още Bloomberg. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ