Строят нова компресорна станция на газохранилището в Чирен за близо 300 млн. лв.

Строят нова компресорна станция на газохранилището  в Чирен за близо  300 млн. лв.

Строят нова компресорна станция на газохранилището в Чирен за близо 300 млн. лв.

Договор на  стойност  297,777 млн. лв. за изграждането на нова компресорна и измервателна станция  на подземното газово хранилище в Чирен бе подписан днес. Подписите си под документа сложиха Надя Стойкова от "Булгартрансгаз" и Мая Пенчева от консорциума, спечелил поръчката - "Тех Енерджи Експанжън", съобщи БТА.

Очаква се  строителството на тази част от разширението на газохранилището да приклкючи в рамките на две години.     

На церемонията  по подписването на договора оприсъстваха  бившият еврокомисар по разширяването Гюнтер Ферхойген, който в момента е президент на международния консултативен съвет към "Главболгарстрой", и Еди Роует от фирмата, която ще достави оборудването за компресорната станция - американската "Солар Търбайнс" , също влизаща в консорциума.  Друг доставчик на оборудване ще бъде американската "Хъниуел".

"Без енергия не можем да съществуваме. Независимо дали ни харесва, или не, газът ще бъде незаменим в следващите 2-3 десетилетия", коментира Гюнтер Ферхойген. По думите му в последната година сме видели как енергийните доставки и инфраструктура могат да се превърнат в политическо оръжие.

"Проектът  за разширяване  на газохранилището в "Чирен" включва изграждането на оборудване, чрез което капацитетът на хранилището да нарасне от 550 млн. куб. м. в момента на 1 млрд. куб м. в рамките на следващите около две години. Предвижда се още да  бъдат изградени   нови 13 сондажа, както и тръбопровод до близкото село Бутан. Стойността на проекта е около 600 милиона лева, разделен е на три отделни  участъка.

" В момента компресорната станция е с 8  съветски бутално-компресорни агрегата, които са поетапно въвеждани през 70-те и 80-те години на миналия век  и се обслужва трудно", каза  изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Маринов.

Проектът  стартира през 2009 г.  заради спрените руски газови доставки след търговски спор с Украйна. През 2015 г. започват реалните действия за разширение на хранилището в Чирен с подписване на договори за извършване на сеизмични проучвания както на територията на ПГХ "Чирен", така и на над 20 000 поземлени имота в близост до бившето находище, превърнало се преди повече от 40 г. в единственото ни газово хранилище.

"В момент в хранилището в Чирен има 453 милиона кубически метра природен газ. Това е изключително висок процент запълняемост спрямо този период на годината. Заради необичайно топлата зима  добивът от хранилището в Чирен е спрян от 25 декември",  обясни Владимир Малинов.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ