ЕС одобри Закона за цифровите пазари, осигуряващ еднакви условия на конкуренцията

ЕС одобри Закона за цифровите пазари, осигуряващ еднакви условия на конкуренцията

Европейският съвет даде в понеделник окончателното си одобрение на Законoдателния акт за цифровите пазари (DMA). С него се осигуряват еднакви условия на конкуренция в цифровата сфера с ясни права и правила за големите онлайн платформи, известни като "пазачи на информационния вход" (gatekeeper) и се гарантира никоя от тях да не злоупотребява със своята позиция, предава БНР.

Регулирането на цифровия пазар на равнището на ЕС ще създаде справедлива и конкурентоспособна цифрова среда, позволяваща на предприятията и потребителите да се възползват от цифровите възможности.

Така наречените "пазачи на информационния вход" вече няма да могат:

  • да класират собствените си продукти или услуги по по-благоприятен начин от тези на другите участници на пазара ("автоматично предпочитание") 
  • да инсталират предварително определени приложения или софтуер или да възпрепятстват потребителите лесно да ги деинсталират 
  • да изискват най-важният софтуер (напр. уеббраузъри) да бъде инсталиран по подразбиране при инсталирането на операционната система 
  • да възпрепятстват разработчиците да използват платформи за плащания на трети страни за продажби на приложения 
  • да използват повторно лични данни, събрани по време на предоставянето на дадена услуга, за целите на друга услуга 

Ако онлайн платформите, идентифицирани като "пазачи на информационния вход" нарушат установените от законодателния акт правила, те рискуват да им бъде наложена глоба в размер до 10% от техния общ оборот в световен мащаб. В случай на повторно нарушение може да му бъде наложена глоба в размер до 20% от този оборот.

В случай че "пазач на информационния вход" системно не спазва Законодателния акт за цифровите пазари, т.е. наруши правилата поне 3 пъти в рамките на 8 години, Европейската комисия може да започне проучване на пазара и ако е необходимо, да наложи мерки за коригиране на поведението или структурна реорганизация.

"С окончателното приемане на Законодателния акт за цифровите пазари най-накрая ще задължим големите онлайн платформи да поемат отговорност за своите действия. С това ЕС ще промени онлайн пространството в света. Пазачите на информационния вход, към които законодателният акт е насочен, са навсякъде – ние всички ползваме услугите им ежедневно. Тяхната мощ обаче нараства до степен, че действа отрицателно на конкуренцията. Благодарение на Законодателния акт за цифровите пазари ще осигурим лоялна конкуренция онлайн, повече удобство за потребителите и нови възможности за малките предприятия", заяви чешкият вицепремиер по цифровизацията и икономически министър Иван Бартош от името на председателството на Съвета на страната. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ