Франция и Италия трябва да ограничат големите разходи и да намалят дефицитите, предупреждава надзорен орган на ЕС

Франция и Италия трябва да ограничат големите разходи и да намалят дефицитите, предупреждава надзорен орган на ЕС

Най-задлъжнелите страни в Европейския съюз бяха призовани от консултантския надзорен орган на блока да ограничат големите разходи и да намалят дефицитите, пише Блумбърг.

В доклад от сряда базираният в Брюксел Европейски фискален съвет посочи, че петте нации в региона, за които се счита, че са изправени пред „висок риск в средносрочен план“ – Белгия, Гърция, Испания, Франция и Италия, трябва да положат повече усилия, за да коригират състоянието на публичните си финанси.

„Тези страни трябва да се възползват от възможността да положат допълнителни усилия за намаляване на основните си бюджетни дефицити“, пишат от ЕФС. „Националните фискални политики трябва да адресират основното отклонение на разходите, като същевременно защитават инвестициите.“

Докладът отразява най-голямото чувство за неотложност, откакто ЕФС беше създаден през 2016 г. в реформи след кризата с държавния дълг в региона.

Публикуването му съвпада със засиления контрол върху публичните финанси на Франция в момент, когато изборите в неделя там може да доведат до резултати, които според доклада на Scope Ratings от сряда биха могли да окажат натиск върху кредитния статус на страната.

„Като цяло ЕФС счита, че е уместно да има значителен рестриктивен фискален импулс през 2025 г. “, се казва в доклада. „Това също би помогнало да се запази сравнително доброкачествената оценка на суверенните рискове от финансовите пазари.“

По време на брифинг Матеуш Шчурек, бивш министър на финансите на Полша и един от петимата членове на съвета, предупреди за последствията от незащита на фискалната устойчивост, като се има предвид, че пазарната дисциплина може да бъде брутална, с капацитет да свали правителства.

В доклада се посочва, че дефицитите в някои членки на еврозоната ще бъдат по-големи от очакваното преди, и се предполага, че за това са виновни както очакванията на избирателите, така и действията на политиците.

„Нарастващите искания от страна на населението за по-високи държавни разходи за защита срещу неблагоприятни събития в периода след пандемията са придружени от ситуация, при която вниманието към устойчивите публични финанси се е влошило значително в няколко държави-членки“, отбелязаха служителите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ