Граждани на ЕС да нямат право на участие в бордове на руски компании, иска Берлин

Граждани на ЕС да нямат право на участие в бордове на руски компании, иска Берлин

Граждани на ЕС да нямат право на участие в бордове на руски компании, иска Берлин

Да не се допуска граждани на ЕС да имат ключови роли в руски държавни предприятия предлага Германия в проекто-документ за нови санкции на общността срещу Москва, с което ДПА се е запознала, съобщи БТА.

Конкретен пример, станал пословичен в последните месеци за подобен казус е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който от години е член на управителния съвет на руския енергиен гигант Роснефт. През май той най-сетне обяви, че ще напусне управата на компанията в резултат на засиления натиск на който бе подложен след началото на руската агресия в Украйна.

Според документа, цитиран от ДПА Берлин настоява също за въвеждане на глобален таван на цените за внос на петрол от Русия, както вече беше предложено от групата на водещите световни икономики Г-7, плюс забрана за сътрудничество с руски компании в областта на ядрената енергетика.

Германското предложение предвижда и забрана за продажба на недвижими имоти в ЕС на руски граждани. Ще се разшири и обхватът на физическите лица, които са обект на забрана за пътуване и замразяване на активи.

Страните членки на ЕС се договориха да наложат по-нататъшни санкции на Москва, след като през изминалата седмица беше обявена частична мобилизация във войната на Русия срещу Украйна.

През почивните дни Европейската комисия проведе разговори с представители на 27-те членки на блока, за да направи оценка на техните приоритети.

Изпълнителният орган на ЕС в момента работи върху конкретно предложение за санкции, което страните членки ще обсъждат в сряда. Въвеждането на санкции от ЕС изисква пълно единодушие.

Що се отнася до предложението за забрана за заемане на ключови постове в руски държавни компании, германският документ изтъква, че Москва отдавна се опитва да упражнява политическо влияние върху европейските столици чрез доходоносни назначения и призовава за слагане на край на тази „стратегическа корупция“.

Забраната няма да се отнася за европейски дъщерни дружества на руски държавни предприятия, се посочва в германското предложение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ