Референдум в Гърция за финансовата помощ от ЕС

Референдум в Гърция за финансовата помощ от ЕС

Гърция ще проведе референдум за новия финансов пакет от спасителна помощ от Евросъюза, чиято цел е да помогне на страната да се справи с дълговата си криза. Това заяви премиерът Георгиос Папандреу, цитиран от BBC.

Миналата седмица лидерите на еврозоната се съгласиха да отпуснат на Гърция нов транш от финансова помощ на стойност 100 млрд. евро и да опростят 50% от дълга й към Европа, за да стабилизират еврозоната. С новината за предстоящия референдум в страната Папандреу предизвика ново напрежение и тревоги за стабилността на зоната на единната валута, коментират наблюдатели.

Чрез вота гръцкият народ фактически може да наложи вето на последната мащабна сделка за заем на страната с европейските кредитори. Ако референдумът приключи с отрицание, това може да доведе до пресрочване на платежите по гръцкия дълг, огромен хаос на пазарите и вероятно излизане на Гърция еврозоната – сценарий, който европейските лидери упорито опитваха да избегнат.

Освен референдума, гръцкият премиер поиска и вот на доверие, който ще бъде обсъден днес.

Днес търговията на азиатските пазари отчете спад сред възникването на новите тревоги за бъдещето на еврозоната. Основните индекси в Япония, Хонконг и Австралия се понижиха с най-малко 1,4%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ