Barclays: Икономиката на еврозоната е застрашена от рецесия

Barclays: Икономиката на еврозоната е застрашена от рецесия

Barclays: Икономиката на еврозоната е застрашена от рецесия

Експерти от един от най-големите финансови конгломерати Barclays предупредиха за рисковете от рецесия в еврозоната и спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на региона, съобщава Bloomberg.

Ръководителят на отдела за европейски икономически изследвания на британската банка Дани Бергер обясни влошаващата се ситуация в еврозоната с намаляване на бизнес активността в ключови сектори и увеличаване на обемите на кредитиране.

На свой ред икономистът на Barclays Силвия Арданя смята, че ситуацията в периферните държави на региона е основният източник на „тревожна слабост“. „Индексът на бизнес активността показа, че периферията е много по-слаба, отколкото първоначално смятахме“, аргументира се тя.

Силвия Арданя не се съгласи със заключенията на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, че икономиката на еврозоната в момента е в стагнация. На фона на слабата икономическа активност експертът от Barclays призна, че основната инфлация в региона ще достигне целта на ЕЦБ от два процента преди 2025 г.

„Затягането на паричната политика се случва доста силно и все още не сме видели неговия връх“, заключи тя.

Анкетирани от Ройтерс анализатори прогнозираха рецесия за икономиката на еврозоната в края на септември. Тогава те прогнозираха, че БВП на региона ще се свие с 0,4% през третото тримесечие и най-вероятно няма да се върне към растеж в средносрочен план. Като основни причини те посочиха продължаващите затруднения в индустриалните сектори на водещи европейски страни, както и слабите темпове на възстановяване на бизнес активността в сектора на услугите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ