ДПС внесе закон за забрана на износа на петролни продукти с произход от Русия

ДПС внесе закон за забрана на износа на петролни продукти с произход от Русия

ДПС внесе закон за забрана на износа на петролни продукти с произход от Русия

Парламентарната група  на ДПС внесе закон за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт и нефтопродукти с произход от Русия. Това съобщи  лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Със законопроекта се забранява износа на суров нефт и нефтопродукти от бургаската рафинерия "Лукоойл Нефтохим", които са обект на дерогация.

На брифинг в парламента Мустафа Карадайъ обясни, че още по време на заседание на парламентарната комисия по енергетиката от ДПС са заявили, че ще внесат законопроект по прилагането на европейския регламент.

 Въпреки това в определени медии се появили публикации, в които се твърдяло, че ДПС подкрепя износа на нефтени продукти, за които действал европейския регламент за дерогация коментира Карадайъ.

В мотивите към законопроекта, внесен от ДПС се казва още, че се предлага и режим на облагане по ДДС и акцизи, за да се гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски в кратък срок, което да позволи финансирането на компенсации за високите цени на горивата. Предвидени са административно-наказателни разпоредби за недеклариране и невнасяне в срок на дължимите вноски. 

Според ДПС приемането на закона ще осигури контрол върху прилагането на дерогацията и гаранция за получаване на приходи в бюджета, които да се използват за компенсацията на българските граждани заради по-високите цени на петрола.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ