Германски банкери притеснени от очакван скок на фалити и ремонта на „Северен поток“

Германски банкери притеснени от очакван скок на фалити и ремонта на „Северен поток“

Германски банкери притеснени от очакван скок на фалити и ремонта на „Северен поток“

Германските банки ще бъдат принудени да заделят допълнителни средства, за да покрият потенциален скок в просрочията, ако за страната бъде прекъснат руския газ. Това са обяснили високопоставени германски банкери пред Bloomberg.

Сценарият ще доведе до рецесия в най-голямата икономика в Европа и ще изисква от кредиторите да подкрепят корпоративните заеми с повече капитал, е казал ръководителят на BNP Paribas Германия Лутц Дидерихс в понеделник на конференция във Франкфурт. Той повторил коментарите, направени от главния финансов директор на Commerzbank Бетина Орлоп, публикувани през уикенда в интервю за седмичника Focus Money.

Кредиторите са особено загрижени за планираните ремонтни дейности по поддръжката на главния газопровод, свързващ Германия с Русия, тъй като има шанс доставките да не се възобновят както преди, след като работата приключи, са заявили двама топ банкери, пожелали анонимност. Предвижда се газопроводът да бъде спрян между 11 и 21 юли за профилактика.

Резервите на германските банки за евентуални икономически последици, произтичащи от войната в Украйна, досега са били по-ниски от големите резерви, които бяха изградени в разгара на пандемията. Но страната е силно зависима от продължаващия внос на газ от Русия и пълната загуба на достъп до енергийни доставки би нанесла тежък удар на икономиката. Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг казва, че такова събитие ще доведе до „дълбока рецесия“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ