Китай изпреварва САЩ с почти двойни инвестиции в технологии за термоядрен синтез

Китай изпреварва САЩ с почти двойни инвестиции в технологии за термоядрен синтез

Обемът на китайските инвестиции в развитието на технологиите за термоядрен синтез е почти два пъти по-голям от американските инвестиции в този енергиен източник. Това съобщи The Wall Street Journal (WSJ) с позоваване на ръководителя на Службата за термоядрена енергия към Министерството на енергетиката на САЩ Жан-Пол Алън.

Според него Пекин инвестира около 1,5 милиарда долара годишно в технологии за ядрен синтез, което е почти два пъти повече от бюджетните средства, отпуснати от правителството на САЩ за развитието на тази област. Според изданието, в момента КНР завършва изграждането на мащабен научно-технологичен комплекс за изследване на термоядрени реакции с площ около 405 хил. Кв. км. Освен това китайските власти планират да създадат консорциум, който ще включва държавни предприятия и университети, занимаващи се с проблемите на термоядрените енергийни технологии.

Според експерти, ако Китай продължи да поддържа сегашното ниво на инвестиции в тази област, то след три-четири години той ще може да надмине западните страни по постижения в областта на магнитния термоядрен синтез.

Ядреният синтез се счита за обещаващ източник на чиста енергия. Същността му се състои в сливането на две атомни ядра в едно по-тежко ядро ​​при много високи температури, при което се освобождава огромно количество енергия. Слънцето и други звезди генерират енергия чрез подобни реакции. Учените се опитват да го възпроизведат при контролирани условия, за да създадат чист и практически неизчерпаем източник на енергия без значителни въглеродни и радиоактивни емисии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ