Китайската икономика може скоро да се възстанови, но дългосрочния растеж ще бъде предизвикателен

Китайската икономика може скоро да се възстанови, но дългосрочния растеж ще бъде предизвикателен

Китайската икономика може скоро да се възстанови, но дългосрочния растеж ще бъде предизвикателен

Доскоро Китай „се носеше по течението“ икономически, докато други страни изпитваха затруднения, но втората по големина икономика в света може да има труден път напред, заяви пред Си Ен Би Си. Марк Джоли от CCB International Securities.

„Китай достигна нивото на развитие, при което много развиващи се пазари обикновено започват да усещат затруднения“, каза той.

Като причина за това Джоли посочи тенденцията на деглобализация, търканията между САЩ и Китай, както и слабата световна икономика.

„От двете страни на Тихия океан чуваме много прекомерно оптимистични твърдения, че разцеплението между САЩ и Китай ще насърчи вътрешния растеж, вместо да му навреди. Ние не сме съгласни“, пише Итън Харис в бележка на BofA Global Research, публикувана в петък.

„Разцеплението е игра, в която всички губят. Това означава изоставяне на сравнително предимство и блокиране на капитала“, добави глобалният икономист от Bank of America Securities, въпреки че призна, че може да има „силни геополитически причини и причини“ за отделяне на двете икономики.

Във вътрешен план Пекин също трябва да управлява проблемния си сектор на недвижимите имоти, каза Джоли пред  Си Ен Би Си в понеделник.

„Със сигурност смятам, че икономическите перспективи за Китай през следващите пет до 10 години са много предизвикателни“, каза той.

Харис от BofA каза, че „неблагоприятната демография“ и ограниченията на икономика, ориентирана към износа или строителството, са предизвикателства за Пекин.

„Отвъд краткосрочното възстановяване на растежа виждаме продължаващ низходящ натиск върху потенциалния или тенденциозния растеж в Китай“, каза той,

Въпреки това Джун Бей Лиу, портфолио мениджър в Tribeca Investment Partners, каза, че 2023 г. ще бъде „доста добра година“ за Китай, тъй като се очаква икономиката да премахне строгите мерки срещу Covid и вътрешното потребление да се възстанови.

„В сравнение с останалия свят, където потребителите ще се борят през следващите 12 месеца, Китай ще бъде блестящото място“, каза тя пред Си Ен Би Си.

Разпродажбата на китайските технологични акции представлява „огромна“ възможност, каза тя, но предупреди, че инвеститорите трябва да имат предвид промените в политиката за преразпределение на доходите.

„Просто трябва да бъдете много селективни в това, което избирате – да се съсредоточите върху бизнеси и сектори, които са не толкова ръководени от политика, защото вероятно там се крие по-голямата част от риска“, каза тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ