Мика Зайкова: Спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение

Мика Зайкова: Спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение

Мика Зайкова: Спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение

Държавата не бива да пипа производителите на храни, защото те и без това са поставени под натиск. Това заяви в ефира на БНТ икономическият експерт Мика Зайкова. 

"Това, което произвеждат, е при поскъпване на тока, на горивата, на суровината и въпреки това те продават на едни смешни цени на търговските вериги. Имаме КЗК и КЗП, но имаме и много голяма спекула. При условие, че цената на млякото, изкупено от търговците за около 1 лев, в търговските вериги е около 4 лв. - със стотинки разлика, това е доказателство за картелно споразумение. В магазините купуваме яйца "Фаберже", каза тя.

Зайкова е категорична, че спекулата няма как да бъде спряна с наблюдение, каквото е решението на служебното правителство. Нужни са мерки, насочени към търговските вериги.

"Прочетох някъде за около 8 или 9 такси, които производителят плаща на веригата - за вход на веригата, за маркетинг, за каталог и за още 4-5 неща. Той дори плаща там, където се правят намаления, което е абсурдно. И какво му остава на него?", попита тя.

По думите ѝ, идеята да се сложи таван на цените не е пазарен механизъм.

"Водата поскъпна с 40%, без да е златна. Транспортът поскъпна. Лекарствата поскъпнаха, а също и всички услуги, които ползваме. Покупателната способност, разбира се, пада. Най-ощетени са пенсионерите. За тричленно семейство са необходими поне 2452 лв. според колегите от КНСБ. А за един човек до края на декември трябваха 1350 лв., сега са 1500. Само за един месец средният ръст на инфлацията е 1,1%", каза икономическият експерт Мика Зайкова. 

Тя коментира и темата с държавния бюджет. По думите ѝ, и след изборите на 2 април няма да бъде съставено правителство.

"Независимо, че не е работа на служебното правителство да приеме бюджет, в тази ситуация служебният финансов министър ще трябва да направи бюджет", каза още тя.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ