НСИ отчете ръст на потребителското доверие през април, в селата са по-големи оптимисти

НСИ отчете ръст на потребителското доверие  през април,  в селата са по-големи оптимисти

НСИ отчете ръст на потребителското доверие през април, в селата са по-големи оптимисти

През април 2023 г. общият показател на доверие на потребителите в България нараства с 4.2 пункта в сравнение с януари, съобщиха  от Националния статистически институт(НСИ).

Повишаване на потребителското доверие се отчита сред населението както в градовете, така и в селата. В градовете то расте с 3.1, а в селата - със 7.0 пункта. Според оценките на потребителите има известна положителна промяна в общата икономическа ситуация в страната през последните дванадесет месеца, като очакванията са тази тенденция да продължи и през следващите дванадесет месеца. По отношение на финансовото състояние на домакинствата през последните дванадесет месеца се наблюдава намаление на песимизма в оценките на живеещите в селата, за разлика от населението в градовете, което изразява малко по-негативна нагласа спрямо предходното наблюдение, уточняват от националната статистика.

Същевременно обаче прогнозите за следващите дванадесет месеца и на селското, и на градското население леко се подобряват, в резултат на което общият балансов показател се увеличава с 2.1 пункта.

През април оценките на потребителите за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни (балансовият показател се покачва с 2.3 пункта). Инфлационните им очаквания за следващите дванадесет месеца са по-умерени в сравнение с три месеца по-рано. По отношение на безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите продължават да се изместват към запазване или незначително намаление, в следствие на което балансовият показател се понижава с 4.6 пункта . 

Последната анкета  на НСИ регистрира леко подобрение на общата оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупка на предмети за дълготрайна употреба. Негативна е обаче нагласата на потребителите относно извършването на разходи за „покупка на кола“, за „покупка и построяване на жилище (вила)“ и за „подобрения в дома“ през следващите дванадесет месеца.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ