Петролът започва седмицата с леко поевтиняване

Петролът започва седмицата с леко поевтиняване

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в понеделник тъй като опасенията относно глобалните макроикономически насрещни ветрове и възможните по-нататъшни повишения на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ компенсират прогнозите за намаляване на доставките на фона на съкращенията на ОПЕК+, пише Ройтерс.

Към 09:00 часа българско време днес сортът Брент поевтиня с 0,10 долара, или 0,13%, до 75,31 долар за барел, след като в петък поскъпна с 0,8%. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижи с 0,12 долара, или 0,17%, до 70,52 долара за барел, след като предходната сесия бе регистриран ръст от 1,1%.

Цената на Брента се понижи за четвърто поредно тримесечие в края на юни, докато WTI отбеляза втори тримесечен спад, тъй като двете водещи икономики в света - САЩ и Китай, загубиха скорост през второто тримесечие.

Страховете от по-нататъшно забавяне, което ще навреди на търсенето на горива, нараснаха, тъй като данните от петък показаха, че инфлацията в САЩ все още изпреварва целта на централната банка от 2% и подхраниха очакванията, че тя отново ще повиши лихвените проценти.

По-високите лихвени проценти биха могли да укрепят зелените пари, правейки стоките по-скъпи за притежателите на други валути.

Икономисти и анализатори понижиха своите прогнози за цените на сорта Брент до средно 83,03 долара за барел през 2023 г., показа проучването на Ройтерс за петрола през юни.

Ръстът на производствената активност в Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, също се забави през юни, тъй като набирането на персонал се забави на фона на по-слабите пазарни условия, според проучването на Caixin/S&P Global за частния сектор.

Все пак някои анализатори очакват доставките да се стегнат и да повишат цените през втората половина, след като най-големият износител Саудитска Арабия обеща допълнително намаляване на добива с 1 милион барела на ден през юли, докато САЩ постепенно запълват своите стратегически петролни резерви.

„Множествените съкращения на производството на ОПЕК+ задържаха цените на петрола над ключови нива, което може да доведе до допълнително намаляване на производството от страна на картела, за да запази стабилността на пазара на суров петрол“, каза Тина Тенг, анализатор в CMC Markets.

Последното проучване на Ройтерс обаче показа, че добивът на петрол от ОПЕК е спаднал само леко през юни, тъй като увеличенията в Ирак и Нигерия ограничиха въздействието на съкращенията от други членки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ