Прогноза: Цените на качествените имоти ще се повишат с до 6%

Прогноза: Цените на  качествените имоти ще се повишат с до 6%

Прогноза: Цените на качествените имоти ще се повишат с до 6%

Балансиран пазар на жилища и внимателно планирани покупки ни очакват през 2024 г.,като цените на качествените имоти ще се увеличат с 2 до 6 на сто през първите 6-8 месеца на годината. Това  сочи прогноза на "Имотека", част от "Реалто Груп", съобщиха от компанията

Съотношението между търсене и предлагане ще бъде пропорционално, като купувачите няма да бързат с решенията. По-успешно ще се реализират качествените имоти ново строителство или ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар, смятат брокерите.

Клиентите са предпазливи заради очакванията за ръст на лихвите по ипотеките  

"Предстои добра година за качествените имоти. Купувачите във високия и средния сегмент ще имат разнообразен избор, но ще обмислят внимателно покупките си. Очакванията за ръст на лихвите прави потребителите предпазливи, което е здравословна тенденция след еуфорията в годините около пандемията. Покачването на лихвените проценти обаче няма да е драстично и пазарът ще продължи да бъде активен. Умереността на купувачите ще рефлектира върху ниския сегмент – продавачите там вероятно ще трябва да направят известни компромиси с цената", коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на "Имотека".

По думите му цените на качествените имоти в престижните квартали ще продължат да растат, но плавно – между 2 и 6 процента в рамките на първите 6-8 месеца от годината. Двустайните и тристайните апартаменти ще формират основния пазар в столицата, а в Пловдив продажбите на къщи ще бъдат ключов двигател, се казва в прогнозата на "Имотека", цитирана от БТА. 

Брокери прогнозират до 10 на сто ръст на сделките в София

През изминалата 2023 г. най-атрактивните квартали за купувачите в София са "Лозенец", "Кръстова вада", "Малинова долина", "Младост", "Овча купел" и "Манастирски ливади". Очаква се те да останат актуални и през 2024 г., като интересът ще се ориентира към линията на метрото. Активността ще се запази на настоящите нива, като за качествените проекти е много вероятно да станем свидетели на 5-10 процента ръст в обема сключени сделки.

Мъж на 40 години от сферата на финансите, търговията или ИТ – така изглежда профилът на активния купувач през 2023 година. Обичайно той реализира покупката с ипотечен кредит, покриващ между 50 и 80 процента от стойността на жилището. Най-често срещаният мотив на клиентите е покриване на жилищни нужди, замяна на старото жилище с по-голямо и на по-добра локация, отчитат от агенцията за недвижими имоти.

"Изтичащата 2023 година започна с отлив от купувачите, но от март насам наблюдаваме повишаваща се активност. Запитванията достигнаха нивата от 2021 г. Но сделките, които се реализират с 1-2 огледа, вече са рядкост. Клиентите добре обмислят всяка стъпка, преди да предприемат действия за покупка. Те предпочитат да погледнат възможно най-много имоти, а продавачите са склонни на отстъпки в цените при реално заявен интерес. Сделките се финансират основно с банкови кредити, а лихвите на този етап са на нива под 3-3,5 процента", казва Георги Пейчев, мениджър в "Имотека". 

От компанията посочват още, че инвестиционните сделки са формирали около 20 процента от всички. "Инвестиционно настроените клиенти на "Имотека" продължиха да бъдат активни през 2023 г., макар техният брой да намаля в общата пазарна картина. Много от тях продължиха тренда от предходните години да купуват в ранен етап на строителство пакети от няколко апартамента и след това да ги разпродават след разрешение за ползване", пояснява Явор Пейчев. 

Според него тази тенденция няма да запази силата си през 2024 г. "Строителните предприемачи в момента предлагат гъвкави схеми на плащане – например 20 процента при подписване на предварителен договор и 80 процента при получаване на разрешение за ползване. Това допълнително катализира пазара на ново строителство", допълва Пейчев. 

Затворените комплекси и къщите ще продължат да бъдат устойчив пазарен сегмент. Около София пазарът се движи основно от къщи на 20-30 км от южната или северната тангента. Клиентите са най-често млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и достатъчно големи дворове. Това, което е важно за клиентите, е добрият достъп до столицата, така че да могат лесно да стигнат с автомобилите си до учебните заведения на децата и местоработата си. Предпочитани са районите на Герман, Бистрица, но и Гурмазово, Иваняне, Мрамор, Кокаляне. 

Купувачите в Пловдив търсят къщи с дворове

Клиентите в Пловдив търсят единични къщи със собствени дворове, с минимум 3, но по-често 4 спални. Те държат на голям двор от най-малко 500-600 квадрата. Селата около Пловдив са обект на голям интерес – в тях вече има канализация, улици, частни детски градини, паркове и зелени площи, а достъпът с автомобил е буквално 5 минути. Очаква се през 2024 г. този интерес да се задържи.

На пазара на наеми средната цена на сделката през 2023 г. е 550 евро. Най-често се отдават 2-стайни жилища, следвани от 3-стайните, а сред най-желаните квартали са "Младост", "Център", "Овча купел", "Манастирски ливади". Очакванията на "Имотека" са през 2024 г. наемният пазар да увеличи обема си в резултат на по-бавните решения, които клиентите ще вземат при покупко-продажбите

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ