Прогнозират само 0,2% ръст на германската икономика през 2023 г.

Прогнозират само 0,2%  ръст на германската  икономика през 2023 г.

Прогнозират само 0,2% ръст на германската икономика през 2023 г.

Германската икономика тази година ще избегне рецесията, но ще нарасне само с 0,2%, се казва  в официалната прогноза на правителството.

Въпреки това остава възможност за спад в резултатите от две поредни тримесечия, коментира германският министър на икономиката Роберт Хабек.

„Все още има добри шансове да имаме техническа рецесия, страната ще избегне рязък спад. Въпросът е, че направихме кризата управляема, което не означава, че тя е приключила. Но успяхме да предотвратим най-лошите сценарии",  каза още Хабек.

Според официалната  прогноза  ръстът на потребителските цени се очаква да бъде 6% през 2023 г. при предишна прогноза от 7%. Инфлацията в Германия скочи до 7,9% миналата година.

Износът ще нарасне с 2,2% през тази година след ръст от 3,2% през 2022 г., според официалната прогноза. Темпът на растеж на бизнес инвестициите в предприятия и оборудване ще се увеличи до 3,3% от 2,5%.

Безработицата леко ще нарасне и ще бъде 5,4% при 5,3% през миналата година.

„Ситуацията в началото на годината е по-благоприятна от очакваното в есенните прогнози. Несигурността обаче остава за германската икономика", се казва в правителствения доклад.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ