САЩ и Япония махат ограниченията върху взаимните доставки на материали за батерии

САЩ и Япония  махат ограниченията върху взаимните доставки на материали за батерии

САЩ и Япония махат ограниченията върху взаимните доставки на материали за батерии

САЩ и Япония се договориха да разширят сътрудничеството в доставките на метали и графит, които са най-необходими в производството на батерии за електрически превозни средства, съобщава Bloomberg.

Високопоставени източници на агенцията в администрацията на САЩ уточниха, че става дума за забрана и на двете страни да налагат експортни ограничения една срещу друга по отношение на материали, които са най-важни при производството на батерии за електрически превозни средства. Списъкът включва литий, никел, кобалт, графит и манган.

Bloomberg уточнява, че става дума за  опити на американската администрация да се противопостави на господството на Китай в областта на батериите за електрически превозни средства. Това е мащабна политика на Вашингтон, чиято цел е да развърже световната верига за доставки на различни стоки от Китай. Споразумението трябва да намали зависимостта на САЩ и Япония от съответните доставки от Китай.

„Осигуряването на доставките на критични минерали, необходими за електрическите превозни средства, е важен въпрос, който трябва да бъде разгледан във време, когато се очаква търсенето на тези превозни средства да нарасне експоненциално“, каза японският министър на търговията Ясутоши Нишимура в Токио.

Търговският представител на САЩ Катрин Тай добави, че споразумението демонстрира ангажимента на Вашингтон да гарантира надеждни доставки на стоки.

Очаква се във вторник Катрин Тай и японският посланик във Вашингтон Коджи Томита  да подпишат споразумението.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза на изслушване в Конгреса миналата седмица, че САЩ остават силно зависими от Китай за основни метали и търсенето на тях ще бъде силно през следващите години.

В началото на февруари Bloomberg съобщи, че САЩ искат да сключат търговски споразумения с Япония и Великобритания, за да не бъдат зависими от Китай за най-важните метали. Става дума за група метали, включително литий и кобалт, които се използват, включително в електрически превозни средства и оръжейни системи, уточнява Bloomberg .

 САЩ, заедно с ЕС и Г-7, се опитват да създадат група от купувачи на тези метали, независими от Китай в съответните доставки. В същото време КНРа, на чиято територия се намират тези метали, се опитва да сключи споразумения с други техни доставчици.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ