Стагфлацията е основният риск за световната икономика през 2023 г., смятат инвеститори

Стагфлацията е основният риск за световната икономика през 2023 г., смятат инвеститори

Стагфлацията е основният риск за световната икономика през 2023 г., смятат инвеститори

Стагфлацията е основният риск за световната икономика през 2023 г., смятат инвеститори, участвали в проучване на MLIV Pulse, цитирано от Блумбърг.

Според тях  надеждите за възход на пазарите на акции са преждевременни след бруталните разпродажби тази година.

Почти половината от 388 респонденти в последното проучване на MLIV Pulse са завили, че сценарият, при който растежът продължава да се забавя, докато инфлацията остава висока, ще доминира в световен мащаб през следващата година. Вторият най-вероятен резултат е дефлационна рецесия, докато икономическо възстановяване с висока инфлация се смята за най-малко вероятно.

Резултатите сигнализират за още една предизвикателна година за рисковите активи, след като затягането на паричната политика на централните банки, растящата инфлация и въздействието на руската инвазия в Украйна, подхраниха най-лошия срив на акциите след световната финансова криза. На този мрачен фон, докато акциите се повишиха през четвъртото тримесечие, над 60% от участниците в проучването са заявили, че инвеститорите по света все още са твърде оптимистично настроени по отношение на цените на активите.

„Следващата година все още ще бъде трудна“, каза Никол Корницър, базиран в Париж портфолио мениджър на Buffalo International Fund в Kornitzer Capital Management Inc., който отговаря за управлението на около 6 милиарда долара. „Определено засега перспективата е стагфлация“, добави тя.

Междувременно около 60% от участниците в прочуването очакват доларът да отслабне допълнително след месец. Това контрастира с миналия месец, когато почти половината от анкетираните казаха, че ще посрещнат заседанието на Федералния резерв през ноември с дълга позиция за долара. Силата на зелените пари натежа върху няколко класа активи тази година, включително други валути като еврото и акциите на развиващите се пазари. Отслабващият долар може да създаде възможности през 2023 г., която вече се очаква да бъде неблагоприятна.

„Доларът вероятно ще отслабне през 2023 г.“, каза Корницър. „Може би не драматично, но тенденцията вероятно ще бъде низходяща.“ Рецесията в САЩ и посоката на курсовете ще бъдат ключовите катализатори за валутата, каза тя.

Всички погледи са насочени към политиката на Фед през 2023 г., когато растежът вероятно ще бъде допълнително затруднен, тъй като лихвите остават по-високи за по-дълго време - режим, който вече беше предизвестен от председателя Джеръм Пауъл. В същото време стриктната политика на Китай за нулев COVID е друг риск за глобалната икономика, тъй като броят на новите случаи на заразени с коронавирус в страната достигна рекордни нива през последните дни на фона на нарастващите протести срещу ограничителните мерки.

Повече от половината респонденти очакват S&P 500 да завърши 2023 г. в диапазон от 10% по-нисък или по-висок. Това е в съответствие с очакванията на Уолстирйт, като стратезите в Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley и Bank of America Corp. са сред онези, които виждат S&P 500 относително непроменен след около 12 месеца. Всички те очакват влошаващите се печалби да натежат върху представянето на акциите.

„Анализаторите ще трябва да коригират надолу прогнозите си за печалбите си“, каза Анека Треон, базиран в Амстердам управляващ директор във Van Lanschot Kempen. „Очакваме Европа да види икономическо свиване, САЩ вероятно ще може да покаже само скромен растеж и Китай вече няма да постигне собствените си амбиции“, добави тя.

И все пак, въпреки целия песимизъм, анкетираните са казали, че инфлацията в САЩ е по-вероятно да падне под 3% през 2023 г., отколкото да надхвърли 10%, което предполага известно облекчение към края на годината. Това би било добре дошла новина за служителите на Фед, които вече сигнализираха, че са склонни да намалят темпото на увеличение на лихвите, за да смекчат рисковете от прекалено затягане.

Сред другите потенциални рискове през 2023 г. са развитията на жилищните пазари в Обединеното кралство и Канада, като респондентите виждат по-голяма вероятност от 20% срив в тези страни, отколкото в други.

Повечето респонденти отхвърлиха възможността за ескалация на геополитически конфликти през следващата година – включително между Китай и Тайван, както и НАТО и Русия.

„Първата половина на 2023 г. ще бъде доминирана от наратива на по-високите лихви“, каза Ипек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote. „Около третото и четвъртото тримесечие на следващата година обаче очакваме пазарната реторика да се измести към „нисък растеж и рецесия“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ