Гледна точка

Ще се справи ли Европа по-добре, отколкото анализите показват*

Ще се справи ли Европа по-добре, отколкото анализите показват*

Ще се справи ли Европа по-добре, отколкото анализите показват*

Интересен феномен се наблюдава на европейските фондови пазари. От началото на войната в Украйна европейските акции са почти единствените в света, които са с положителна възвращаемост.

Stoxx 600 отбеляза обща възвръщаемост от около 2%, в сравнение с около минус 5% за MSCI AC World, минус 3% - за S&P 500, минус 9% - за бенчмарка в Азия, и минус 12% - за борсовия индикатор на развиващите се пазари.

Това е в пълно противоречие с очакванията за въздействието на войната, както и че Европа ще пострада най-много, не на последно място поради нарастващата вероятност от спиране на руските газови доставки. Перспективата за растеж в региона продължава да бъде невероятно несигурна, тъй като енергийните заплахи, опасенията за спиране на доставките и разрастващата се криза с разходите за живот натежават върху производството и търсенето. 

Притесненията относно недостига на природен газ нарастват, увеличавайки вероятността от икономически и политически стрес, особено в Германия. Когато надеждите за европейската икономика зависят от времето, което е толкова нестабилно, колкото пазарите в днешно време, това всъщност не е солидна основа за инвестиция в акциите в региона.

Така че би следвало предпазливостта да надделее в един момент и това рали, което се наблюдава в Европа едва ли ще продължи. Въпреки че кой знае, може би пазарите залагат на факта, че континентът ще се справи доста по-добре, отколкото анализите показват!

* Коментарът е на Юлиан Войнов - финансист и икономически анализатор, преподавател в Стопанската академия в Свищов. Мениджър Нюз го отпечатва с разрешението на автора.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ