Световните цени на храните са се понижили с 10,7% за година

Световните цени на храните са се понижили с 10,7% за година

Световните цени на храните са се понижили с 10,7% за година

Световните цени на хранителните продукти през ноември 2023 г. са намалели  с 10,7% спрямо ноември 2022 г. В сравнение с ревизираното ниво от октомври те не се променят, отчита в свой доклад Организацията по прехрана и земеделие на ООН( ФАО).

Индексът на цените на зърнените култури през ноември е 3% под нивата от октомври и с 19,4% под рекордно високите стойности от миналата година. Световните цени на грубите зърнени култури са с най-значителното понижение през месеца - с 5,6% - главно поради резкия спад на световните цени на царевицата.

Индексът на цените на растителните масла се e повишил с 3,4% на годишна база през октомври след три месеца на непрекъснат спад. Това се дължеше на повишението на световните цени на палмовото и слънчогледовото масло, което компенсира свръхдостатъчно понижението на котировките на соевото и рапичното масло. Динамика на ценовите промени в годишно изражение не е посочена.

Млечните продукти пък поскъпват с 2,2% спрямо октомври. Растежът продължава за втори пореден месец. В годишно изражение обаче цените се понижават с 16,9%. "През ноември се наблюдаваше увеличение на световните котировки на маслото и обезмасленото мляко на прах, което се дължеше на голямото търсене от страна на вноса от страните от Североизточна Азия, ограничените запаси и повишеното вътрешно търсене преди зимните празници в Западна Европа", обясняват от ФАO.

Индексът на цените на месото през миналия месец е с 0,4% по-нисък от този през октомври и с 2,4% по-нисък от този през ноември миналата година. Тези данни отразяват леко понижение на цените на птичето, свинското и говеждото месо.

Ценита на захарта се е увеличили с 1,4% в сравнение с октомври и с 41,1% на годишна база.  "Увеличението на цените на захарта, регистрирано през ноември, се дължеше главно на нарастващите опасения за намаляване на световното експортно предлагане през този сезон на фона на влошените перспективи за реколтата в Тайланд и Индия, които са основни износители", се казва в доклада на ФАО.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ