Виетнам ще лекува „старите рани“ от САЩ чрез отваряне към американския бизнес

Виетнам ще лекува „старите рани“ от САЩ чрез отваряне към американския бизнес

Виетнам ще лекува „старите рани“ от САЩ чрез отваряне към американския бизнес

Правителството на Виетнам приветства американските инвестиции и е готово да предостави цялата необходима подкрепа на представителите на американския бизнес, които искат да правят бизнес в страната. Това заяви виетнамският премиер Фам Мин Чин, който е на посещение в САЩ.Той говори в Сан Франциско пред виетнамско-американския бизнес форум за сътрудничество в областта на технологиите и иновациите.

Министър-председателят припомни, че по време на държавното посещение на президента на САЩ Джо Байдън във Виетнам на 10-11 септември Ханой и Вашингтон обявиха повишаването на нивото на отношенията между двете страни до всеобхватно стратегическо партньорство. Така те са потвърдили, че отношенията се развиват бързо благодарение на усилията и приноса а деловите кръгове. Правителственият ръководител изрази увереност, че американският бизнес ще продължи да прилага подкрепата на Вашингтон за „силен, независим, самостоятелен и проспериращ“ Виетнам, като се фокусира върху развитието на области като търговия, услуги, наука и технологии, цифрова трансформация и енергетика преход.

Според Фам Мин Чин за почти четири десетилетия прилагане на политиката на обновление и активна международна интеграция, Виетнам е постигнал големи успехи в своето социално-икономическо развитие. Страната е сред 40-те най-големи икономики в света и сред 20-те световни икономики с най-голям обем международна търговия. През последния период средният годишен доход на глава от населението се е увеличил 25 пъти - от $160 до $4,1 хил. Виетнамското правителство приветства американския бизнес, който иска да работи във Виетнам стабилно, ефективно, в съответствие със закона и в полза на просперитета на двете държави. Премиерът нарече това най-добрият начин за „излекуване на стари рани, оставяне на миналото зад гърба и поглед към бъдещето“.

Виетнам и Съединените щати през 1995 г. официално възстановиха междудържавните връзки, прекъснати по време на войната във Виетнам. През изминалия период Съединените щати се превърнаха във втория по големина търговско-икономически партньор на Виетнам - двустранната търговия се увеличи от 450 милиона долара през 1994 г. до 123,86 милиарда долара през 2022 г. Годишният ръст на виетнамския износ за Съединените щати е бил средно близо 20% годишно през последното десетилетие. Сега САЩ са най-големият експортен пазар на Виетнам и вторият по големина търговски партньор. Виетнам е осмият по големина търговски партньор на Съединените щати в света и най-големият сред страните от АСЕАН.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
bTV се разделя с Антон Хекимян
Средната заплата в България се е повишила до 1957 лв. през второто тримесечие на годината
Nike запазва короната си като най-ценната марка за облекло в света
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
Ръст на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци
Андора забранява купуването на къщи от чужденци