Сингапур и Цюрих са най-скъпите градове за живеене в света

Сингапур и Цюрих са най-скъпите градове за живеене в света

Сингапур и Цюрих изпревариха Ню Йорк и станаха най-скъпите градове за живеене в света, сочи ново глобално проучване, цитирано от Ройтерс.

Изключително високите разходи за притежание на автомобил, скъпият алкохол и растящите цени на хранителните стоки помогнаха Сингапур да изпревари американския град, с който сподели първото място миналата година, според класацията Economist Intelligence Unit Worldwide Cost of Living 2023.

Цюрих скочи от шесто място миналата година до първото благодарение на силния швейцарски франк, както и на високите цени на хранителните и домакинските стоки, както и разходите за отдих.

Женева се изравни с Ню Йорк на трета позиция, а Хонконг е на пето място. Като цяло глобалните цени са се повишили средно със 7,4% на годишна база в местна валута, което е малко под миналогодишното увеличение от 8,1%.

Китайските градове записаха най-голям спад в класацията, главно поради бавното възстановяване на страната след пандемията и слабото потребителско търсене.

Топ 10 допълват Лос Анджелис, Париж, Копенхаген, Тел Авив и Сан Франциско. Трябва да се отбележи, че позицията на Тел Авив се дължи на резултати от проучване, направено преди началото на войната между Израел и „Хамас“, която може да е повлияла на цените.

Най-евтиният град остава сирийската столица Дамаск, въпреки че цените са се повишили рязко в сравнение с предходната година.

По-слабата японска йена тласна Токио надолу с 23 позиции и Осака с 27 позиции до съответно 60-то и 70-то място.

„Шоковете от страна на предлагането, които доведоха до повишаване на цените през 2021-22 г., намаляха, след като Китай премахна своите ограничения срещу разпространението на COVID-19 в края на 2022 г. Скокът в цените на енергията, наблюдаван след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., също отслабна“, каза Упасана Дут , ръководител на световните разходи за живот в EIU. „Въпреки рисковете в посока нагоре, ние очакваме инфлацията да се забави допълнително през 2024 г., облекчавайки цените в световен мащаб“, добави тя.

Проучването, на което се базира класацията, е проведено между 14 август и 11 септември. То сравнява повече от 400 отделни цени в 173 града по света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ