Виена отново е най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света

Виена отново е най-добрият град за живеене в света

Австрийската столица Виена си върна първото място в класацията на списание Economist за най-добрите градове за живеене в света, предаде в. „Гардиън“.

Виена грабна първото място в годишния индекс на Economist Intelligence Unit, задминавайки миналогодишния лидер Оукланд, Нова Зеландия, който падна на 34-та позиция заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

„Виена, която падна на 12-о място в нашата класация в началото на 2021 г., след като музеите и ресторантите й бяха затворени, се завърна на първо място - позицията, която заемаше през 2018 и 2019 г.“, се посочва в доклада.

„Стабилността и добрата инфраструктура са основните предимства на града за неговите жители, като те са подкрепени от добро здравеопазване и много възможности за култура и забавление.“

Европа може да се похвали с шест града в първите 10. На втора позиция се нарежда датската столица Копенхаген, а на трета Цюрих, Швейцария. На шесто място е Женева, Швейцария, на седмо – Франкфурт, Германия и на девето – Амстердам, Нидерландия. В топ 10 има и два канадски града – Калгари (4-та позиция) и Ванкувър (5-та позиция). Десетата позиция с равен брой точки си поделят Осака, Япония и Мелбърн, Австралия.

Украинската столица Киев не бе включена в класацията тази година, след като Русия нахлу в страната в края на февруари, докато руските градове Москва и Санкт Петербург паднаха в класацията заради „цензура“ и въздействието на западните санкции. Столицата на Русия отбеляза спад в класацията си за живот с 15 места, докато Санкт Петербург падна с 13 места.

Любопитни са още резултатите на британската столица Лондон, която се нарежда на 33-то място, докато испанските градове Барселона и Мадрид се класират съответно 35-та и 43-та позиция.

Италианският Милано се класира на 49-то място, американският град Ню Йорк на 51-во място, а китайският Пекин е на 71-во място..

Столицата на разкъсана от войната Сирия, Дамаск, запази мястото си на най-малко пригоден за живеене град на планетата.

Тазгодишното издание на класацията включва 173 града по целия свят, които са оценени на база на различни критерии, включително здравеопазване, нива на престъпност, политическа стабилност, инфраструктура и достъп до зелени площи и други.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ