Колко дълго вървите всеки ден?

Колко дълго вървите всеки ден?

Колко дълго вървите всеки ден?

Колко дълго вървите пеша на ден? По принцип, а не в ледени зимни условия като тези от последната седмица. 

Ако отговорът е "20 минути" и вървите с бърза крачка, правите много добре. Това потвърждава Кун Гонисен - холандец, тренирал топ играчи от международната тенис арена. До 2000 г. той бе треньор най-добрите от тенис професионалистите на Белгия. През 1998 и 1999 г. - капитан на отбора на белгийската Купа Дейвис. В последните години е посветен на четенето на научни изследвания за здравето на модерния човек и речите пред публика. Въз основа на прочетеното, и най-вече на личния си опит във физическото и психологическо подготване на забележителни тенис атлети, Гунисен е готов да споделя техники за успех с хора по света.

Направи го и в София. Той беше гост на консултантска компания Ernst & Young България.

Пред публика от десетки икономисти, финансисти, юристи, Гонисен изтъкна, че ако трябва да им даде един съвет, който да запомнят от срещата с него, това е че е много важно да се движим. Трябва да вървим с бърза крачка пеша поне по 20 минути дневно. При това, без да говорим междувременно по телефона. Това е, което той би посъветвал целия свят, ако имаше такава възможност.

Простичката формула "всеки ден, по 20 минути, с бърза крачка" противодейства на стареенето на ума. А остаряването на мозъка и на тялото често се случват с много различно темпо. В настоящия високостресов живот и амбициозната градска работна среда изчерпваме умствените си и ментални  ресурси по-бързо спрямо предишни поколения.  С други думи, болният ум в здраво тяло е проблем на бъдещето. Не бива да позволяваме редовно да изтощаваме ума си до краен предел и да го караме да остарява по-бързо. 

Гонисен зададе нови определения и за енергийна ефективност в личен план. Според него, човешката енергия е три вида: физическа - на тялото (PhQ), ментална или умствена - на мозъка (IQ) и емоционална енергия (EQ). От всеки от тези три извора черпим сили. Понякога се прибираме уморени след работа и сме убедени, че сме физически изтощени, но не е вярно. Изчерпали сме емоционалната или умствена енергия. 

"Енергия е чувството, с което се събуждаш всяка сутрин", казва Гонисен. Кои фактори повлияват на това чувство? Не са еднозначни, могат да бъдат и позитивни, и негативни – да дават, но и да отнемат енергия.

Физическата енергия се събира лесно - чрез тренировки и почивка на тялото, добра храна, а умствената - трудно, чрез качествен сън. 

Ако работим в екип и никога не получаваме похвала от шефа, ако имаме конфликт с колега, се събуждаме уморени и без желание да отидем на работа.

Емоционалната енергия се акумулира през вдъхновяващо лидерство. При трайната й липса, се стига до агресивни изблици на работното място, предупреждава Гонисен. И подсказва лесен пример за следване: Много от мениджърите забравят да тренират служителите си да мечтаят. Това е много важно за емоциите. Гонисен го е правил, задавайки ключовия въпрос "Представи си, че се намираш 2 години напред в бъдещето. Какво се е променило за теб и какво не се е променило?". Запитан това, човек си представя къде би искал да бъде, какъв прогрес да постигне. И се мотивира, че прогресът е възможен и зависи от него. След това той трябва да бъде върнат към сегашния момент и да започне да работи. Гонисен нарича тази стратегия forwards-backward thinking.  

И след като стане ясна привлекателната за човека цел в бъдещето и той заработи за нея, на неговия треньор или мениджър остава "само" да се грижи ежедневно за всеки детайл от деня му, който черпи от силите му. Било то външни обстоятелства, или промени в начина на мислене и демотивация. Това е коучинг в топ спорта. Да помагаш на спортистите да съзрат всеки малък теч на енергия и да го отстранят, като им внедриш на негово място по-добър ритуал. 

Сред външните обстоятелства е особено важно качеството на съня. Познат съвет, но спазваме ли го: "Спете в помещения с подходяща температура и без електронни екрани на телевизори, смартфони, не се излагайте преди лягане на ярко светеща изкуствена светлина". 

Дори синята лампичка на изгасения чрез дистанционно управление телевизор има значение за качеството на съня, според Гонисен. Той разказва: "Синята светлина, излъчвана от лампата, се удря в тавана и се отразява обратно в окото на спортиста, от което първостепенният сигнал за тялото е "Намали производството ти на мелатонин". Пътувал съм с тенисисти, вземал съм боя и съм я слагал на синята светеща лампичка на телевизорите с плосък екран в хотелските им стаи. С два пласта успявах да наслоя нещата така, че дистанционото все още да работи от разстояние, но да не се излъчва синя светлина. Така те спяха по-качествено".

Хормонът мелатонин е антиоксидант. Той работи за унищожаването на вредните радикали. Заради това му свойство го наричат "хормон на младостта" или "хормон на щастието" - защото подпомага съня и подобрява качеството му. 

Всеки има нужда от баланс на трите вида енергия, която го захранват, казва Гонисен. Ако някоя от тези три батерии се изчерпи, може да се захрани - като си набавим по-добра физическа форма, нова среда, където околните провокират в нас положителни емоции, или почивка за мозъка чрез сън.  

Тайна от спорта е, че никога не бива да позволяваме да имаме контузия. На това се дължи част от успеха на шампиони като Новак Джокович, Роджър Федерер - те нямат такива. Контузия за съвременния работещ човек може да бъде крайната умора на ума, тялото, в емоционален план. Всеки бърнаут е предшестван от 1.) продължителни периоди на некачествен сън, 2.) не достатъчно физическа активност и 3.) липса на малко време лично за себе си.

Автор: Невена Любенова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ