Корекцията забавя темпове

Корекцията забавя темпове

Корекцията забавя темпове

Червената вълна на световните фондови борси продължи и през миналата седмица, но темповете на понижение се забавиха чувствително. Корекцията остава в сила, благодарение на двата водещи фактора – борсовата криза в Китай и поевтиняването на суровините.

Китайският пазар загуби нови 2-3% за седмицата, което е значително под силните спадове от началото на годината. Още е рано да се говори, че разпродажбите са загубили силата си. По-скоро става въпрос за ефектите от държавната подкрепа за борсата, които стабилизират цените. Както и за спекулативни капитали, които купуват за краткосрочни печалби. Ръстовете обаче се ограничаваха до броени часове и не успяха да променят негативната тенденция.

Вниманието на западните инвеститори като че ли е насочено повече към суровините. Спадът на цените на петрола и на металите е свързано с проблемите на икономическия растеж в Китай, но оказват значително влияние и на дейността на големи корпорации, които се търгуват на западните пазари.

Петролните книжа в САЩ бяха предимно на червено. Изключения станаха двете най-големи компании Exxon и Chevron. Цената на петрола отскочи за кратко от равнището от 30 долара за барел на щатския сорт, което подкрепи книжата на двете компании. Те успяха да задържат печалбите си от 3-4% за седмицата, въпреки че суровината отново продължи да се движи надолу. Отпадането на санкциите на Иран обаче ще постави отново под натиск петролните книжа.

Най-голям спад през седмицата имаха някои технологични книжа, като Intel и Cisco, финансовият сектор и услугите. Щатските инвеститори се фокусираха върху отчетите към края на миналата година, но по-добрата печалба на JPMorgan не успя да подкрепи банковия сектор. Затова пък разочароващите резултати на производителя на камери GoPro срина цената на акцията на компанията. Тя слезе до ново абсолютно дъно от 11.50 долара. За сравнение, през септември акцията се търгуваше над 60 долара.

Подобни спадове имат много от популярните напоследък книжа. Това означава, че инвеститорите преоценяват компаниите и бързат да се освободят от акциите, които не им носят достатъчно доход или са много скъпи. Това оказва влияние и на книжата със стойности, като те ще поскъпват трайно през годината. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ