Очакванията за стимули в Европа качиха акциите

Очакванията за стимули в Европа качиха акциите

Изминалата седмица се оказа изключително добра за европейските акции, като големите компании от континента поскъпнаха с над 2%. Водещи по отношение на растежа бяха пазарите на Франция и Германия, които бяха подкрепени от изявленията на централните банкери на Еврозоната, че предстои активизиране на покупките на правителствен дълг от ЕЦБ.

Активизирането на стимулите се очаква да задържи ниската доходност на облигациите и евтиното финансиране за компаниите. Стабилизирането на пазара на държавните ценни книжа се дължи и на икономическите новини. Инвеститорите, обаче, не се уплашиха от данните, които показаха влошаване на бизнес климата в Германия до най-ниското му ниво за последните седем месеца. Те оценяват негативните новини като фактор за нови стимули от ЕЦБ. Спадът на еврото също се възприема добре от пазара.

Щатските индекси бяха почти без промяна за седмицата, тъй като по-високата инфлация от прогнозите върна съмненията за неизбежното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв. Коментарите на председателя на централната банка Джанет Йелън също подсказаха, че институцията се готви за покачването на лихвата. Икономическите новини не са толкова оптимистични, колкото биха желали инвеститорите, за да са сигурни в повишаването на корпоративните печалби дори и при по-високи лихви. Затова те приемат добре всеки нов продукт или услуга, както стана с Amazon и Apple.

Банковите акции също се представяха добре, което компенсира слабостта при петролните книжа и в сектори свързани с потреблението. Спадът на печалбата на веригата магазини Wal-Mart доведе до разпродажби на книжата и до най-ниската им стойност от ноември досега. Рекордно високите стойности на индексите не подсказват някакви притеснения преди сезонно слабото представяне на акциите през летните месеци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ