Предпазливи покупки на долари

Предпазливи покупки на долари

Предпазливи покупки на долари

Покачването на долара продължи и през третата седмица на май, но движението нагоре забави темповете си и зелените пари не успяха да отчетат ръст спрямо всички останали основни валути.

Еврото загуби близо цент за седмицата и в края на европейската сесия се търгуваше около равнището от 1.1150 EUR/USD. Това са най-ниските нива на валутата от средата на март, като те се дължат на очакванията за повишаване на лихвите в САЩ на следващото заседание през юни.

Доларът беше подкрепен от изненадващия ръст на продажбите на нови жилища в САЩ, който засили съмненията, че е необходимо да се намаляват монетарните стимули в икономиката на страната.

Другите новини не бяха в подкрепа на икономическия растеж, но инвеститорите не са склонни да се връщат към покупки на евро без да има яснота за промяната на лихвите. Ръстът на петрола също оказва положително влияние на щатската валута, но основно спрямо еврото.

Британският паунд успя да се покачи през седмицата благодарение на очакванията, че референдумът в страната ще набере повече гласове за оставане в ЕС.

В Азия търговията премина при обезценка на валутите, най-вече на китайския юан. Това е отговор на засилването на долара и един от сигналите, че централните банкери може да смекчат тона в коментарите си за лихвите и икономиката. Още повече че пазарът изчакваше с голямо внимание заявлението на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън късно в петък като насока за търговията през следващите седмици.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ