Китай играе хитро и извлича поуки от войната в Украйна

Китай играе хитро и извлича поуки от войната в Украйна

Китай играе хитро и извлича поуки от войната в Украйна

От началото на войната в Украйна, Китай поддържа „доброжелателен неутралитет“ по отношение на Русия. От друга страна, Пекин дава да се разбере на Вашингтон, че Москва не трябва да разчита на никакво официално взаимодействие по въпросите на санкциите, военната или политическата подкрепа за специалната операция. Това пише в свой анализ „Независимая газета“.

Китайското ръководство избягва критиките към Русия и не се присъединява към антируските санкции. В същото време китайски компании могат да се присъединят към тях, за да защитят икономическите си интереси на Запад.

Белият дом твърди, че уж вижда признаци, че Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) подкрепя руските въоръжени сили „пряко и непряко“. Съединените щати многократно са обвинявали НОАК, че подкрепя Русия с военно оборудване. Засега обаче не говорим дори за доставки, а за възможността руснаците да поръчат доставка на китайски дронове от Китай.

Китайските анализатори продължават да извличат поуки от от войната в Украйна в светлината на създаването на система за стратегическо възпиране за следващите пет години. Те бяха обявени в доклада на китайския президент Си Дзинпин на ХХ конгрес на Китайската комунистическа партия /КПК/.

Според експерти от Аналитичния център за военна наука и технологии в Пекин, конвенционалните средства за възпиране са разкрили своята слабост в бойните действия в Украйна. Нито една от страните в конфликта, използвайки самолети и танкове, не успя да смаже врага.

Според бившия ракетен инструктор Дзонг Жопинг, дори американската армия не е успяла да се справи с талибаните в Афганистан с конвенционални оръжия. В същото време мощната ядрена триада на Русия предпазва САЩ и НАТО от пряка конфронтация с Русия. Накратко, ядрените оръжия са ефективно средство за предотвратяване на ескалация. Затова Китай трябва да модернизира своята ядрена триада – не само чрез увеличаване на броя на ядрените бойни глави, но и чрез подобряване на характеристиките на ракетите-носители.

Китай продължава да разработва междуконтинентални балистични ракети Dongfeng, крилати ракети с въздушно изстрелване и балистични ракети от подводници. Стратегическият бомбардировач Hun-20, който е в процес на разработка, ще се използва и като носител на ядрено оръжие.

По украинския въпрос Китай в официални изявления се придържа към неутрална позиция, като говори за зачитане на суверенитета и запазване на териториалната цялост на държавите и разрешаване на конфликта чрез преговори. В същото време китайските официални лица не пропускат възможността в социалните мрежи да заявят „реалната заплаха“в лицето на САЩ.

Като се има предвид подходът на китайската армия, можем да очакваме в близко бъдеще корекции в плановете за подготовка на воденето на бойни действия от Национално-освободителното армия на Китай, след като бъде взет предвид опита на руските въоръжените сили в Украйна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ