Потреблението в Украйна се е свило наполовина

Потреблението в Украйна се е свило наполовина

Потреблението в Украйна се е свило наполовина

Активността на банковите карти в Украйна показва, че частното потребление се е свило наполовина през първия месец на войната, но постепенно се е възстановило до юни 2022 г., достигайки 70–74% от нивото от предходната година.Използвайки обобщени банкови данни на микрониво, Алексий Блинов от Алфа банк и Симеон Дянков от Лондонско училище по икономика са намерили алтернативен подход за измерване на личното потребление по време на войната в статия за VoxEU.

Потокът от официални статистически данни за Украйна е непостоянен след руската инвазия. Тази липса на данни и продължаващата война увеличават предизвикателството за оценка на нуждите за следвоенното възстановяване на Украйна.

На респондентите в проучванията на Държавната статистическа служба на Украйна бе разрешено да отложат отчитането си. Например месечните секторни данни за продукцията и данните за заплатите в предприятията не са докладвани от февруари 2022 г. Статистическата стойност на бизнес проучванията е ограничена поради географски и секторни пропуски. Войната създаде допълнителни усложнения. Например, месечното проучване на бизнес настроенията от Националната банка на Украйна е прекъснато.

Използването на други данни, които сочат икономическата активност, също са неподходящи по време на война. По-специално, данните за ДДС не вършат работа за прогнозиране на продажбите, тъй като на предприятията беше позволено да преминат към режим без ДДС през март 2022 г. Потреблението на електроенергия, което е друг заместител на икономическата активност, също стана недостъпно, тъй като данните са секретни от началото на войната.

Търговските банки работят, функционира и системата за електронни плащания.

Територии, засегнати от войната

Когато липсват надеждни статистически данни или данни от бизнес проучвания, картографирането на териториите, най-засегнати от военни действия, може да даде представа за тежестта на щетите с тяхната роля в националното производство. Тази оценка позволява да бъдат количествено определени свързаните с войната тежести за икономиката.

В таблица 1 са представени единадесет украински региона със значително присъствие на руска военна мощ. Използвайки официални правителствени данни за военните действия, оценяваме нивото на окупация и щетите. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-силно е отрицателното въздействие върху икономическата активност.  Белият цвят не означава, че там няма война, тъй като всички региони са подложени на въздушни атаки.

От изчисленията можем да заключим, че една трета от украинската икономика е спряла да функционира през март 2022 г., след което контранастъплението на украинската армия на север намаля този дял наполовина до 15-18% през април и още средно с 13 на сто - през май и юни.

Таблица 1 Региони, засегнати от война, по месеци на 2022 г. и сила на войната (% от БВП)

Източник : Държавна статистическа служба на Украйна, оценки на авторите.

Потреблението обаче е намаляло дори в географски райони, където не е имало присъствие на руската армия. Ускоряването на инфлацията, загубата на работни места, движенията на обменния курс потискат  икономическата активност, което означава, че действителният спад е драматичен.

Транзакции на банкови карти

За да измерим потреблението използваме данните да транзакциите от POS терминалите на Алфа Банк – една от най-големите търговски банки на Украйна. Към май те са съпоставими с транзакциите, отчетени от най-голямата банка в страната Privatbank.

Последиците от войната са очевидни в графика 1. Плащанията с банкови карти са намалели наполовина през март – най-ниското ниво на потреблението в Украйна, предизвикано от войната. През април и май се наблюдава възстановяване на обема на транзакциите, а до юни обемите на транзакциите се стабилизират  на около 75% от предвоенното им месечно ниво. Когато се коригира спрямо сезонността и растежа на инфлацията през периода, тази оценка съответства на 40% намаление.

Съпоставяме данните с тези от същия период на 2020 г., за да сравним относителната дълбочина на военната криза в потреблението с предишния спад, причинен от пандемията. През 2020 г. продажбите на дребно, коригирани спрямо сезонността и инфлацията, надхвърлят 90% преди шока до юни, отразявайки бързото възстановяване след локдауна.

Графика 1 Тенденции в продажбите на дребно за 2020 г. и 2022 г. (януари = 100)

Източник : Държавна статистическа служба на Украйна, оценки на авторите въз основа на данни за банкови транзакции на микрониво.

Моделът е различен по време на войната. Когато се направят сезонни и ценови корекции на прогнозите за тенденцията, изглежда, че през второто тримесечие на 2022 г. спадът на потребителското търсене е бил 3,3 пъти по-дълбок, отколкото по време на COVID-19 през 2020 г. Потреблението на домакинствата е спаднало с 9,3% на годишна база през второто тримесечие на 2020 г. Въпреки това, като се приложат коефициенти, получени от POS, частното потребление намаля с около 30% през второто тримесечие на 2022 г., задържайки се до юни на около 70–74% от потреблението спрямо нивата от предходната година.

Тенденцията е неравномерна за различните групи стоки. Покупките на храни остават доста стабилни. В същото време продажбите на дрехи и обувки сочат бързо възстановяване, докато продажбите на развлекателни услуги (кина, барове и др.) и заведения за хранене остават в застой.

Графика 2 Продажби на POS терминали на Alfa-Bank по ключови сектори през 2022 г. (януари = 100, некоригирани)

Източник : Оценки на авторите въз основа на данни за банкови транзакции на микрониво, без сезонни и ценови корекции.

Използването на данни за транзакции с банкови карти като заместител има ограничения. Например украинските домакинства са склонни да теглят повече пари в брой по време на кризи и след това да извършват кешови плащания. Това съображение прави оценките за потреблението, базирано на POS, консервативни, особено за март и април 2022 г., когато много пари в брой са изтеглени. Също така трябва да бъде отбелязано, че POS като метод на плащане е с различни нива на използване в големите и малките градове, като в последните е по-ориентирано към пари в брой.

Драматичен спад на потреблението

В заключение тези обобщени данни показват, че частното потребление в Украйна е претърпяло драматичен срив от предвоенното си ниво през март 2022 г. През второто тримесечие се е възстановило до 70%, докато месечната разбивка показва, че след това достига плато до юни 2022 г. на 70 -74% от нивото си от предходната година. Възстановяването има някои прилики с това след пандемията от COVID-19, макар и от много по-дълбоко дъно и с много по-бавни темпове, поради очевидното разграничение в естеството на двете кризи. По-специално, разликата между двете събития е голямата бежанска вълна, която създава значителна несигурност за бъдещото възстановяване. Тези първи оценки предполагат, че на Украйна предстои бавен път за възстановяване.

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ