Бизнесът за потребителско здраве на GSK направи най-големия борсов дебют в Европа от десетилетие

Бизнесът за потребителско здраве на GSK направи най-големия борсов дебют в Европа от десетилетие

Бизнесът за потребителско здраве на GSK направи най-големия борсов дебют в Европа от десетилетие

Британският производител на лекарства GSK отдели своя бизнес за потребителско здраве в нова компания, осъществявайки най-голямото листване на борса в Европа от повече от десетилетие, предаде Си Ен Би Си.

Новата компания, която се нарича Haleon, се превръща в най-големия в света самостоятелен бизнес за потребителско здраве. Под крилото на новата компания са брандове като паста за зъби Sensodyne и болкоуспокояващото Advil.

Акциите на Haleon започнаха да се търгуват днес при ниво от 330 пенса, което донесе на компанията пазарна капитализация от около 30,5 млрд. британски паунда (около 36,4 млрд. щатски долара).

Имаше големи надежди за пазарната оценка на Haleon, след като през януари GSK заяви, че е отхвърлила оферта от 50 милиарда паунда (59,52 милиарда долара) от Unilever за бизнеса за потребителско здраве на основание, че е твърде ниска.

Като се изключат сделките, извършени чрез Shanghai London Stock Connect, листването на Haleon е най-голямото на Лондонската фондова борса, откакто Glencore дебютира през май 2011 г. с пазарна капитализация от около 37 милиарда паунда, според данни на Refinitiv.

След отделянето на бизнеса за потребителско здраве, GSK вече е фокусиран единствено върху ваксини и лекарства с рецепта.

При разделянето всички акционери на GSK получават по една акция на Haleon за всяка притежавана от тях акция на GSK.

Pfizer ще запази своя дял от 32% в Haleon, който възнамерява да продаде след време. GSK ще държи до 13,5% в Haleon, докато останалите 54,5% ще бъдат собственост на акционерите на GSK.

След затваряне на търговията в понеделник, GSK ще консолидира цената на акциите си, връщайки я приблизително на същата като преди разделянето.

Това ще гарантира, че печалбата на акция и цената на акция на компанията могат да бъдат сравнени с предходни периоди, се казва в изявление от фирмата.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ