Датските докери ще подкрепят стачката на работниците на Tesla в Швеция

Датските докери ще подкрепят стачката на работниците на Tesla в Швеция

Датските докери ще подкрепят стачката на работниците на Tesla в Швеция

Най-големият датски синдикат бяви днес, че членовете му ще подкрепят стачката на шведския синдикат срещу Tesla. Докери, шофьори и други работници, включени в 3F, няма да доставят или транспортират електрически превозни средства Tesla до Швеция. Преди това норвежки докери също обявиха, че ще откажат да транспортират електрически автомобили Tesla до Швеция.

Стачката на работниците в Tesla в Швеция започна в края на октомври. Фирмата няма завод в страната, но разполага с няколко сервиза. Около 130 механици от тези центрове, с подкрепата на профсъюза IF Metall, стачкуваха с искане за колективен трудов договор с тях. По-късно стачката на механиците беше подкрепена от шведски докери, търговци на автомобили и дори от Шведската транспортна агенция, чиито служители в знак на подкрепа към стачкуващите отказаха да доставят произведени в страната регистрационни табели за автомобили Tesla. В края на ноември компанията заведе дело срещу агенцията.

Tesla е известна със забраната на профсъюзите в заводите си по света. Основателят на компанията Илон Мъск многократно е говорил срещу синдикатите. В същото време в скандинавските страни работодателите обикновено договарят заплатите и условията на труд със синдикатите, а не с отделните служители. „Дори и да сте един от най-богатите хора в света, не можете просто да създавате свои собствени правила. На скандинавския пазар на труда има определени споразумения и вие трябва да ги спазвате, ако искате да правите бизнес тук“, се казва в прессъобщение на 3F.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ