Eni отчете печалба от 7 млрд. евро за полугодието

Eni отчете печалба от 7 млрд. евро за полугодието

Eni отчете печалба от 7 млрд. евро за полугодието

Италианският енергиен гигант Eni обяви 7,08 млрд. евро печалба за първото полугодие на годината. За второто тримесечие компанията отчита 3,81 млрд. евро нетна печабла на фона на скока на цените на енергията след войната в Украйна, съобщи Агенция ANSA.

В официално изявление главният изпълнителен директор Клаудио Дескалзи подчерта усилията, които Eni е положила, за да „осигури нови енергийни доставки” на фона на несигурността с вноса на руски газ и нестабилността на пазара като цяло. „След нови газови споразумения с нашите партньори в Алжир, Конго и Египет по-рано през годината, през юни Eni влезе в предприятието North Field East в Катар, част от най-големия проект за LNG в света. В Източна Африка производството на газ започна от оперирания от Eni Coral South FLNG”, подчерта мениджърът.

Анджело Бонели от партия Europa Verde Green определи печалбите като „срамни“, тъй като растящите цени на енергията са движещата сила за поскъпването на живота, а емисиите от изкопаеми горива са основната причина за климатичната криза. „Изправени сме пред политика на дълбока и безпрецедентна социална несправедливост.  От една страна са онези, които забогатяха, докато останалата част обеднява поради повишаването на цените на енергията”, изтъкна политикът.

 Италианският енергиен гигант се ангажира с план за намаляване на емисиите на парникови газове от своите енергийни продукти с 80% до 2050 г., с нарастващ фокус върху възобновяемите енергийни източници, припомни ANSA.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ