Индийските власти отрязаха мощен автопроизводител от съображения за сигурност

Индийските власти отрязаха мощен автопроизводител от съображения за сигурност

Индийските регулатори отхвърлиха предложението от 14 юли на китайския автомобилен производител BYD и индийската Megha Engineering and Infrastructures за съвместно изграждане на съоръжение на стойност 1 милиард долара, съобщи Bloomberg.

Според тези данни индийското правителство е отхвърлило съвместния план от съображения за национална сигурност, което е свързано с необходимостта от използване на китайски технологии в Индия.

Както отбелязва агенцията, преките чуждестранни инвестиции обикновено не изискват регулаторно одобрение. Този случай обаче е изключение, тъй като "предложенията за инвестиции от страни, които имат обща граница с Индия, трябва да бъдат съгласувани с министерствата на външните и вътрешните работи".

Представители на двете компании, както и министерствата на тежката промишленост, вътрешните работи и финансите на Индия се въздържаха от коментар пред агенцията. Най-големият производител на електрически и хибридни автомобили в света, BYD, засилва дейността си не само в Индия, но и по целия свят, опитвайки се да се конкурира с американската Tesla. Той продължава да е водещ по отношение на продажбите на електрически превозни средства.

Блокирането на сделката подкопава плановете на BYD да разшири дейността си в Индия. Инвестиционното предложение включваше инсталиране на зарядни станции и създаване на изследователски, проектантски и обучителни центрове. Компанията очакваше да завладее 40% от индийския пазар на електрически превозни средства до 2030 г. Тази година се планира да бъдат продадени 15 000 електрически коли в Индия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ