Китайският собственик на емблематичната марка MG ще строи завод в Европа

Китайският собственик на емблематичната марка MG ще строи завод в Европа

Най-големият производител на автомобили в Китай, SAIC Motor обяви, че ще построи първия си завод в Европа, след като продажбите на неговите автомобили на континента скочиха. Контролираната от държавата компания, която притежава емблематичната марка MG, казва, че новият завод ще произвежда електрически превозни средства, съобщи BBC.

Въпреки това, говорител на компанията съобщи пред BBC, че SAIC все още не е решила дали моделите MG ще се произвеждат на мястото.

В четвъртък говорител на SAIC каза пред BBC, че фирмата все още е в процес на осигуряване на място в Европа и финализиране на други подробности за проекта.  „Имаме много марки, включително MG, IM и Maxus. Все още решаваме коя ще бъде  фабриката“, добави говорителят.

Последното съобщение идва почти седем години след като SAIC спря сглобяването на автомобили от марката MG в завода в Лонгбридж в Бирмингам. През 2016 г. MG каза, че сглобяването в Обединеното кралство вече не е „задължително“ и че автомобилите ще пристигнат в страната „напълно сглобени и готови за разпространение“.

Заводът в Лонгбридж произвежда автомобили, включително MG и оригиналното Mini. Създаден е през 1906 г. и оцелява през Първата и Втората световни войни, припомня още BBC.

Продажбите на компанията  извън Китай са нараснали с 40% през първите три месеца на годината, по данни на  SAIC. Марката MG представлява по-голямата част от продажбите в чужбина, тъй като броят на продадените автомобили в Европа се е увеличил повече от два пъти през същия периода.

Освен заводите в Китай, SAIC има производствени съоръжения и в Тайланд, Индонезия, Индия и Пакистан.

Китайската фирма, която има съвместни предприятия с германския автомобилен гигант Volkswagen и американския производител на автомобили General Motors, е продала 5,3 милиона автомобила в световен мащаб миналата година. Европа e най-големият й задграничен пазар с повече от 100 000 продадени автомобила.

Китайските производители на автомобили - включително SAIC, Geely и Great Wall - отбелязват нарастване на пазарните си дялове през последните години. Китай е изнесъл повече от милион превозни средства през първите три месеца на тази година, показват официални данни. В резултат на това Китай изпревари Япония като най-големият износител на автомобили в света, припомня още BBC.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ