Компания за космически туризъм купува два нови кораби-майка

Компания за космически туризъм купува два нови кораби-майка

Компания за космически туризъм купува два нови кораби-майка

Компанията за космически туризъм Virgin Galactic обяви, че е сключила договор с Aurora Flight Sciences - подразделение на Boeing, за построяването на още два самолета носители, с които да увеличи флота си.

Virgin Galactic в момента разполага с един самолет носител, или “кораб-майка,” на име VMS Eve, който е на около 14 години и в момента е в процес на продължителен ремонт.
Корабът-майка с реактивен двигател играе ключова роля в полетите на Virgin Galactic, като извежда космическият кораб на компанията на височина от около 15 000 метра, откъдето той се изстрелва.

От компанията обявиха, че новите кораби-майка представляват еволюция на дизайна на VMS Eve, като всеки от тях ще може да извършва по около 200 полета годишно. Virgin Galactic в момента има два космически кораба в своя флот - VSS Unity и VSS Imagine, и твърди, че първият може да бъде изстрелван 12 пъти годишно, а вторият - 26.
Новия клас Delta космически кораби на компанията ще може да лети по веднъж седмично, за което са необходими повече кораби-майки, които да участват в изстрелванията. Говорител на Virgin Galactic е отказал да разкрие финансовите параметри по сделката. Aurora е започнала да проектира самолетите носители с Virgin Galactic по-рано през годината и ще започне производство незабавно. Първият носител се очаква да влезе в експлоатация през 2025 г.

Подобно на други компании от същия сектор, акциите на Virgin Galactic бяха засегнати тежко през 2022 г., като поевтиняват с над 50% от началото на годината. По-рано тази година Virgin Galactic отложи старта на космическия си туризъм за всички клиенти за първото тримесечие на 2023 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Кризата на кариерната идентичност
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна