BASF планира да се освободи от бизнеса си с нефт и газ

BASF планира да се освободи от бизнеса си с нефт и газ

BASF планира да се освободи от бизнеса си с нефт и газ

Германският химически концерн BASF планира да продаде части от своя бизнес на стойност до €10 милиарда през следващите седем месеца. Продажбата включва дъщерното дружество за производство на нефт и газ Wintershall Dea, основен инвеститор в проектите Северен поток и Северен поток 2, съобщава вестник Handelsblatt, позовавайки се на информация, получена от корпоративни и финансови среди.

Концернът ще бъде изправен пред мащабна програма за продажби през следващите седем месеца поради промени в ръководството и забавени бизнес условия за развитие. Според източници на изданието става дума преди всичко за продажбата на дъщерното дружество за производство на нефт и газ на концерна Wintershall Dea (BASF притежава 73% от акциите). Според вътрешни лица няколко страни се интересуват от покупката му, включително френската петролна компания Total Energies, норвежката компания за производство на газ Equinor, както и суверенният фонд на емирството на Абу Даби Abu Dhabi Investment Authority.

Концернът може да обяви за продажба и завод за производство на катализатори за автомобили с вътрешно горене, както и редица предприятия, произвеждащи хранителни добавки, уточнява Handelsblatt.

Wintershall Dea е един от финансовите инвеститори на Nord Stream 2, операторът на газопровода Nord Stream е акционер (с дял от 15,5%), притежава 25,01% в съвместен проект с Газпром (74,99%) Achim Development, заедно с Газпром и OMV управлява съвместното предприятие Севернефтегазпром, разработващо находището Южно-Руское. Wintershall Dea.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ