Саудитска Арабия настоява чуждестранните компаниите да преместят регионалните си централи в Рияд

Саудитска Арабия настоява  чуждестранните компаниите да преместят регионалните си централи в Рияд

Саудитска Арабия настоява чуждестранните компаниите да преместят регионалните си централи в Рияд

Саудитска Арабия се придържа към своя ултиматум, че чуждестранните компании ще трябва да базират своите регионални централи в кралството или да им бъдат забранени доходоносни държавни договори. Крайният срок е 1 януари 2024 г., съобщи CNBC.

В смел изненадващ ход през февруари 2021 г. правителството на Саудитска Арабия обяви, че до 2024 г. ще спре да прави бизнес с всякакви международни компании, чиито регионални централи не са базирани в страната.

Новината смая инвеститорите и експат работниците, много от които видяха този ход като удар по Дубай, търговската столица на Обединените арабски емирства, където се намира най-голямата концентрация на регионални централи в Близкия изток.

Файсал ал Ибрахим, саудитски министър на икономиката и планирането, каза пред CNBC, че планът все още се изпълнява и обсъди как кралството цели да подкрепи чуждестранните компании с промяната.

На въпрос на Дан Мърфи от CNBC дали крайният срок все още е в сила, Ал Ибрахим отговори „Да. И когато се преместиш, има някои ползи и някои стимули, които ще направят това логично.“

Министърът говори от Рияд нпо време на Инициативата за бъдещи инвестиции, годишна тридневна финансова и инвестиционна конференция, организирана от Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и рожба на проекта Vision 2030.

„Има множество стимули, ползи и подкрепа, които винаги се променят, винаги се развиват, които също се обсъждат с тези играчи“, каза Ал Ибрахим. „Така че това не е просто отрицателно подсилване. Има и много положително подсилване.”

Vision 2030, амбициозна кампания, стартирана от престолонаследника принц Мохамед бин Салман през 2016 г., има за цел да създаде работни места в частния сектор и да диверсифицира икономиката си далеч от петрола, тъй като населението на Саудитска Арабия - повече от 60% от което е на възраст под 30 години - процъфтява. Регионалният щаб на кралството е част от това, припомня CNBC.

Когато беше обявен за първи път, ултиматумът от щаба породи скептицизъм и критика от страна на много регионални инвеститори и анализатори, които поставиха под съмнение способността на Саудитска Арабия - една печално известна консервативна мюсюлманска теокрация, известна със силно критикуваното си досие в областта на човешките права - да привлече достатъчно чуждестранни таланти. Експати в регионалния централен център на Дубай поставиха под съмнение способността на кралството да предоставя услуги с достатъчно качество на живот като международни училища, достатъчно жилища и аспекти на по-западния начин на живот, като алкохола, който в момента е забранен в Саудитска Арабия.

Но тъй като все повече компании обръщат внимание на големия и сравнително неизползван пазар на Саудитска Арабия, кралството получава голям интерес и бързо нарастващи инвестиции, каза Ал Ибрахим. Присъствието на няколко хиляди чуждестранни инвеститори и финансисти от цял свят на седмичната конференция на FII в Рияд изглежда беше добър показател за този интерес.

„Виждаме много импулс, през който преминава, ние определено даваме приоритет на компаниите, които пренасят създаването на стойност там, където стойността се консумира, които създават висококачествени работни места за хора в Саудитска Арабия, Саудитска Арабия и други, и които всъщност ни помагат постигаме качествени резултати от нашите нужди, независимо дали става дума за услуги или стоки, по по-добър и по-смислен начин“, каза министърът, добавяйки, че кралството получава ежедневни заявления.

„Отговорите [на компаниите] са много смислени и много положителни“, описа той. „В продължение на десетилетия нашата стойност изтича към други икономики, което е добре. Но днес залогът, че най-доброто за [35 милиона] и растящо по отношение на населението е да доведем създаването на стойност до мястото, където стойността се консумира“, каза той.

"И в дългосрочен план това е по-добре за тези инвеститори, тези операции, докато се движат, те могат да се доближат до тези пазари. И те могат да се възползват от младите таланти, които са на разположение в Саудитска Арабия, саудитските таланти и да използват останалата част от платформата, за да могат дори да растат по-конкурентно в други региони. Смятаме, че в крайна сметка това не е само за Саудитска Арабия, подобряване на нейната позиция и политика за доставки, но също така ще има силен ефект на просмукване върху тези компании и икономиките около нас".

Световната банка прогнозира спад на икономиката от 0,9% за Саудитска Арабия през 2023 г. на фона на по-ниското производство и цени на петрола. Но Международният валутен фонд отбелязва силен непетролен растеж за кралството, който според него се е ускорил от 2021 г. насам, „средно 4,8 процента през 2022 г.“ и се очаква „да остане близо до 5 процента през 2023 г., стимулиран от силното вътрешно търсене, добавя CNBC.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ