SpaceX получи одобрение за нова площадка за изстрелване на ракети

SpaceX получи одобрение за нова площадка за изстрелване на ракети

SpaceX получи одобрение за нова площадка за изстрелване на ракети

Компанията SpaceX на Илон Мъск получи разрешение да наеме втори комплекс за изстрелване на ракети във военна база в Калифорния, предаде Reuters, като цитира военновъздушните сили на САЩ.

По силата на договора за лизинг SpaceX ще изстрелва ракетите си "Фалкон" и от "Спейс лонч комплекс - 6" във военновъздушната база "Ванденберг". Това е военна площадка за изстрелване, разположена северно от Лос Анджелис, където компанията вече разполага с едно подобно съоръжение. SpaceX използва още две стартови площадки във Флорида, както и частната си база в южната част на Тексас. 

В разпространеното изявлението не се споменава продължителността на договора за наем. Новата площадка за изстрелване, освободена миналата година от съвместно предприятие на "Боинг" и "Локхийд" - "Юнайтед лонч алайънс", дава на SpaceX повече възможности при все по-натоварения график за изстрелване на търговски, правителствени и вътрешни спътници. Военновъздушната база "Ванденберг" позволява изстрелвания в южна траектория над Тихия океан, която често се използва за наблюдение на времето, за военни или шпионски спътници. Предоставянето на новия космическия стартов комплекс на SpaceX става в момент, когато започва надпреварата между компаниите за участие в програма на Пентагона за космически изстрелвания в областта на сигурността, която се очаква да започне през следващата година, отбелязва Reuters.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред