Ордени „Св. св. Кирил и Методий“ за Деян Енев и Георги Господинов

Ордени „Св. св. Кирил и Методий“ за Деян Енев и Георги Господинов

Ордени „Св. св. Кирил и Методий“ за Деян Енев и Георги Господинов

Президентът Росен Плевнелиев удостои с ордени осем български творци за приноса им към духовността и човешкото развитие.

С орден „Стара планина“, първа степен, бе награден скулпторът проф. Крум Дамянов.

Ордени „Св. св. Кирил и Методий“, първа степен, бяха връчени на писателите Деян Енев и Георги Господинов, на режисьорката Иглика Трифонова, оперната певица Соня Йончева, художника проф. Милко Божков, скулптора проф. Божидар Козарев и художника проф. Станислав Памукчиев.

Деян Енев е сред големите имена на съвременната българска литература. Той посвети ордена на „своето семейство и на децата си, които останаха в България“, както и на покойния Георги Божинов, автора на забележителния роман „Калуня-каля“. Писателят добави: „Посвещавам тази награда и на българите в чужбина и искам да им кажа, че България ги очаква, защото тази хубава страна не бива да се превърне в пустиня“. 

Писателят Георги Господинов е автор на най-превеждания след промените български роман „Естествен роман“. Книгата е преиздавана 11 пъти. Писателят е сред най-четените български автори.

Иглика Трифонова е признат кино режисьор и сценарист, автор на два от най-добрите български филма през последните години „Писмо до Америка” и „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“.

Сопраното Соня Йончева е едно от най-известните български имена на световната оперна сцена с гастроли в „Ла Скала“ в Милано, „Театро Реал“ в Мадрид, Националната опера в Прага, Операта в Лил, Франция, Бруклинската музикална академия в Ню Йорк. Световната музикална преса я определя като един от най-големите имена в съвременното оперно изкуство.

Проф. Станислав Памукчиев, преподавател в катедра „Рисуване“ в Националната художествена академия, е автор на над 40 самостоятелни изложби у нас и по света.

Скулпторът проф. Божидар Козарев е преподавател в Национална художествена академия, специалност „Резба“. Автор на много монументални творби и носител на множество награди.

Художникът Милко Божков има над 100 самостоятелни изложби по света и е носител на няколко награди. Негови произведения са в различни музейни колекцииза съвременно изкуство по света.

Удостоеният с орден „Стара планина“, първа степен, скулптор проф. Крум Дамянов е преподавател в Национална художествена академия. Името му е свързано с редица мемориални ансамбли в България – „Бранителите на Стара Загора“, „Създателите на българската държава“ – Шумен, „Асеневци“ – Велико Търново, „Часовниковата кула“ – Хасково и други. Негови творби са притежание на галерии и колекции в Австрия, Белгия, Германия, Норвегия, САЩ, Франция, Холандия, Южна Корея. Участвал е в множество изложби в България и в чужбина.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ