Мраморната настилка в Света София е силно увредена след почистване

Мраморната настилка в Света София е силно увредена след почистване

Мраморната настилка в Света София е силно увредена след почистване

Църква на светата премъдрост Божия в Истанбул, известна като Света София, е претърпяла нови щети, алармира ARTNews – най-старото списание за изкуство, основано през 1902 г. Мраморният под на византийската църква от 6 в. е напукан от тежки машини за почистване.

Това е поредният инцидент с известния истанбулски храм, смятан за един от най-важните религиозни и културни обекти в света, надживял три империи, и включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1985 г.

Света София е построена от римския император Юстиниан I между 532 и 537 г. на мястото на по-стар храм от 360 г. Това е най-голямата християнска църква до падането на Константинопол под османска власт през 1453 г., когато е превърната в джамия. През 1935 г. турския лидер Мустафа Кемал Ататюрк я обявява за музей до юли 2020 г., когато правителството на Ердоган реши отново да я превърне в джамия. Контролът и опазването на реликвата мина на подчинение от Министерство на културата и туризма към Департамента по религиозните въпроси. Тогава много експерти реагираха, че новото управление няма реална оценка за структурните и екологичните „рискови фактори, които могат да компрометират тази огромна, но толкова крехка сграда“.

По-рано тази година вандали откъртиха фрагменти от дърворезбата на т.нар. Императорска порта, известна още като Вратата на покаянието, за което алармира Фондацията за история на изкуството (STD).  Вратата, висока приблизително 23 фута, е изградена от дъб от Ноевия ковчег, според легендата.

„Света София бе превърната от музей в действаща джамия набързо само за две седмици, без да се търси мнението на експерти, които биха могли да проучат, оценят и разработят устойчив дългосрочен план за управлението на обекта. Когато Света София загуби статута си на музей, експертно обученият музеен персонал, който ежедневно наблюдаваше мястото за признаци на разпадане, също бе отстранен. Сега няма нито разпоредби за защита на обекта, нито експерти, които да ръководят този процес”, коментира Тугба Танери-Ердемир от Института за Близкия изток пред Al-Monitor.

 „Тази историческа сграда претърпя огромни щети. Когато Света София беше музей, хората я посещаваха с голямо уважение. Сега е като панаир”, признава екскурзовод, пожелал анонимност, пред турския вестник Cumhuriyet .

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ