Защо интровертите са страхотни лидери?

Защо интровертите са страхотни лидери?

Рядко можете да срещнете думите „интроверт“ и „лидер“ в едно изречение. Все пак доминиращата представа е, че екстровертите са добри оратори, които умеят да създават контакти – две от най-важните умения за всеки главен изпълнителен директор или лидер на компания, - а интровертите не са. Дори според социологическо проучване на USA Today, 65% от висшите администратори смятат, че интровертността е пречка за лидерството.

Интересно обаче, същото това проучване сочи, че 40% от водачите всъщност са интроверти - просто ги бива да се адаптират към изискванията на всяка ситуация. Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Чарлз Шваб са малка част от примерите.

Ако планирате стартирането на собствена компания, но не се смятате за „социална пеперудка“, има 6 истини за интровертите, които трябва да знаете:

1. Те са разсъдливи.

За разлика от екстровертите, които са по-чувствителни към възнаграждения – което обяснява и защо са по-склонни да поемат рискове, – интровертите винаги подхождат предпазливо. По тази причина първите често могат да бъдат чути да казват, „Давай! Да го направим!“, а вторите – „Сигурни ли сме, че това е правилният начин?“

Защо е важно да знаете за това предприемаческо предимство? За всеки основател на компания поемането на рискове е като религиозен ритуал, които обаче поражда неловко усещане. Можете да се колебаете между „да“ и „не“ и „давай“ и „стой“, като същевременно претегляте различните възможности.

Знаейки как сте устроени да подхождате към вземането на решения, можете да се усъвършенствате. А предприемачите трябва да вземат важни такива всеки ден. Второ, въпреки че всяка стартираща компания изисква поемането на рискове, за да се развива, необходимо е и разсъдливо управление на средствата.

2. Учат се, докато слушат.

Вместо да се впускат в безвкусни и безсмислени разговори, интровертите внимателно слушат и възприемат думите на събеседника си, преди да отвърнат. Не се чудят какво да кажат, докато човекът срещу тях все още говори, а слушат, за да научат какво да отговорят.

Като цяло интровертите споделят любовта си към ученето, смята основателят на Quiet Revolution, Сюзън Кейн. Те са вътрешно мотивирани и търсят удовлетворение, без значение дали ще се впишат в общоприетите стандарти.

3. Използват тихата си природа.

Помните ли активното участие на едни и същи ваши съученици в дебатите по време на час, докато срамежливото, невидимо малко момче/момиче не се намесеше? Какво се случваше тогава? Всички се обръщаха смаяни, че той/тя все пак може да говори. Именно така интровертите използват силата на присъствието си – уцелват подходящия момент, говорят спокойно и обмислено и по този начин създават позитивно впечатление.

4. Излъчват скромност.

Не искам да кажа, че екстовертите са нескромни, но техните противоположности обикновено имат адекватна представа за уменията и постиженията си (не бъркайте това с подценяване). Скромността се изразява в способността да признаваме грешките, недостатъците, пропуските и ограниченията си – а това е жизненоважно за личния и професионален успех.

Освен това, скромността загатва наличието на съзнание, отворено за нови идеи и противоречива информация.

5. Управляват несигурността.

Тъй като са по-малко податливи на външни възнаграждения от екстровертите, интровертите се чувстват по-комфортно да работят с недостатъчна информация и умеят да устояват на саморазрушителните импулси. Освен това са по-напористи в търсенето на решения, които не са явни от пръв поглед.

Не ми вярвате? Може би ще повярвате на Алберт Айнщайн, който е казал: „Не че съм много умен, просто прекарвам повече време с проблемите.“

Наречете ме луд (няма да сте първите), но намирането на яснота и увереност там, където властват мрак и несигурност, е огромен плюс за всеки предприемач.

6. Предпочитат да работят сами.

Дори да имате бизнес партньор, с когото сте стартирали компанията си, има вероятност рано или късно да ви се наложи да работите съвсем сами. Интровертите предпочитат да се трудят в изолация, защото това са условията, в които се концентрират най-добре.

Стив Возняк, съоснователят на Google, поставя нещата така: „Повечето предприемачи и инженери, които съм срещал, са като мен. Работят най-добре, когато са сами и имат пълен контрол над дизайна на изобретението си. Ще ви дам един неприятен съвет – работете самостоятелно. Така ще можете да създавате революционни продукти и услуги.“

Митът, че интровертите не са толкова ефективни лидери, колкото екстровертите, е точно това – мит. Използвайте силните страни на личността си, за да ръководите своята компания, независимо в коя част на спектъра се намирате.

Джеф Бос, предприемач, оратор и писател, за Entrepreneur.com

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ