Фабио Капело и Левон Хампарцумян за лидерството и успеха (част 3)

Фабио Капело и Левон Хампарцумян за лидерството и успеха (част 3)

Фабио Капело и Левон Хампарцумян за лидерството и успеха (част 3)

В два предишни дни ви представихме части от беседата между Фабио Капело, треньор на националния отбор по футбол на Русия, и Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк. Те разговаряха за лидерството и успеха пред избрана група предприемачи и мениджъри. Днес публикуваме третата, последна част на беседата.

Да останеш нормален човек

Фабио Капело: Най-важното нещо, на което ме е научил животът е, че трябва да уважаваш хората, които работят за теб. Не да си арогантен и високомерен – аз съм президентът, аз съм директорът, аз съм, аз съм… Това се опитвам да внуша и на моите футболисти. Някои от тях стават много известни, раздават автографи и лесно може да им се завърти главата. Аз обикновено казвам – ти трябва да си нормален човек, не може да се държиш зле със сервитьора, с някой склададжия или с друг обикновен човек. Замисли се, че този човек може да ти е брат или баща, помисли си, дали би искал някой да се държи така с тях, нищо че не са важни или известни. Много ценно е да има добри отношения между хората, които работят в една и съща компания.

Италия, Англия, Уругвай

Фабио Капело: Италия според мен ще стигне до добро класиране на световното първенство в Бразилия, защото треньорът Чезаре Прандели върши много качествена работа. Направи отбор от по-млади футболисти – допускам и се надявам да се представят добре. Англия също има страхотен отбор. Гледах го неотдавна, и в него има млади футболисти. Проблемът на Англия е, че играчите са много натоварени от клубната си програма и отиват на първенствата уморени. Нямат време физически да се възстановят. Уругвай също са много силен отбор. Смятам, че има най-доброто нападение в света.

Вътрешният баланс

Фабио Капело: Веднъж си говорих с президента на „Сампдория” и той ми каза: “Много стресиращ е футболът!” Разказваше ми как преди всеки мач не можел да яде, стомахът му просто блокирал. Пиел две чаши вино, за да се развесели малко и да понесе стреса. Човек трябва да се тренира и за това - да понася по-леко стреса. Аз например рядко чета вестници, за да не се разстройвам от критиките им. Обсъждам всичко с екипа, независимо дали печелим или губим. Много важно за справяне със стреса са приятелите извън спорта, извън работата. Ако всичките приятели са футболисти, ти винаги и вечно ще говориш за футбол и никога няма да мислиш и говориш за друго, няма да можеш да се отпуснеш. Трябва да направиш така, че да имаш различни приятели, с различни интереси, които да могат да те развличат.

Левон Хампарцумян: Независимо дали говорим за бизнес, футбол или каквото и да е - човек първо трябва да бъде в баланс със себе си, за да може да взима правилни решения. Ако той е в баланс със себе си, никога няма да се поддава на стреса и по-леко ще се справя с работата си.

Виж още: Фабио Капело и Левон Хампарцумян за лидерството и успеха

Виж още: Фабио Капело и Левон Хампарцумян за лидерството и успеха (част 2)

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ