Даниела Йорданова, Бизнес мениджър „Шоколадови изделия Югоизточен пазар“, „Нестле“

Даниела Йорданова, Бизнес мениджър „Шоколадови изделия Югоизточен пазар“, „Нестле“

Даниела Йорданова, Бизнес мениджър „Шоколадови изделия Югоизточен пазар“, „Нестле“

Даниела Йорданова е магистър маркетинг с допълнителни квалификации в Нов български университет, Chartered Institute of Marketing и Cotrugli Business School. Има 24 години професионален опит в сферата на бързоборотните продукти в „Победа“ АД, „Нестле“ и „Кока-Кола България“.

„Нестле“ е най-голямата компания в света за храни и напитки с над 2 хил. марки – от глобални икони до местни фаворити, присъстващи в 190 страни. Целта на „Нестле“ е да подобрява и усъвършенства качеството на живот. Компанията се стреми да допринесе за едно по-здраво и устойчиво бъдеще.

Q&A

Коя е най-важната черта за изграждането на един човек като лидер?

Не вярвам, че има само една най-важна черта, която е тайната съставка на личността на лидера. Всеки един от нас може да бъде лидер в различни ситуации и на разнообразни групи от хора.

Разсъждавайки върху моя опит, бих казала, че това, което ме изгради като лидер през годините, са смелостта и любопитството. Смелост да навлезеш в непозната и некомфортна област, да вземеш решение и да стоиш зад него с името си, да признаваш грешките си.

Любопитството и желанието да научаваш нови неща. Съвременният живот е динамичен и пълен с източници на знание. Преди 15 години в България не съществуваше дигиталният маркетинг. А днес той е основен метод за изграждане на бранда за много компании. Устойчивото развитие и социалната отговорност бяха екзотика преди 15 години – днес задължение на всеки един в бизнеса. За всичко това трябва да си подготвен и постоянно любопитен към широкия свят, не само тясно насочен в своята среда.

Много често чувам предприемачи и мениджъри, които споделят, че не следят политика. Това е непростимо. Функционирането на една компания е в тясна зависимост от политическото управление. И дава насока и за развитието и потребителската нагласа.

На кое от силните си качества разчитате, когато трябва да вземете трудно решение?

Ясно е, че повечето от решенията се вземат от голям екип от хора, следвайки определен процес и с много аналитични помощни средства. Голямата дилема идва, когато информацията е lagging – измерва миналото, а ние гледаме в бъдещето. Тогава опитът и интуицията са скритите оръжия, на които разчитам. Стив Джобс казва, че смелостта е в това да следваш сърцето и интуицията си.

Има ли място за хумор в управлението на компания и хора?

Разбира се! И нека уточним – хуморът в различни форми като ирония, хипербола, игра на думи, сарказъм, фирмен жаргон, фирмени анекдоти. Да не забравяме, че терминът произлиза от хуморната медицина на древните гърци, чрез която са вярвали, че контролират човешкото здраве и емоции.

Граденето на доверие в екипа, намирането на различна перспектива на даден проблем, излизането от трудна ситуация, посредничеството в работни спорове може да бъде силно подпомогнато от чувството ни за хумор и оптимистичния ни поглед.

Нека не се вземаме твърде сериозно – егото е затвор за щастието ни.

Какво е общото между лидерството и мъдростта в днешно време?

Себепознанието и емоционалната стабилност. Не можеш да бъдеш истински лидер, ако не познаваш себе си и нямаш чувствителността да разбираш дълбоките психологически процеси на човешкото поведение.

Каква перспектива открихте за себе си след попълването на теста на VIA?

Винаги използвам такъв тип упражнения, за да намеря потенциал за развитие и подобрение. Фокусирана в бизнес циклите и постигане на финансовите показатели, оказва се, забравям да изразявам по-често благодарност и признание за усилията на хората. А това е изключително важно в предизвикателната икономическа среда, в която оперираме в последните години. Да благодариш и да оцениш допълнителното усилие на всеки човек, да благодариш за страстта, която влага, и дори за поуките, които е взел след провал или грешка. Една дума може да зареди хората. Това си поставям за цел да правя по-често.

***

Топ 5 сили на характера според теста на VIA

1. Честност

2. Надежда

3. Хумор

4. Перспектива

5. Лидерство

***

Текстът е част от шестото специално издание на Мениджър "Жената е: Сила на характера"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ