Какво четат визионерите: Любимите книги на основателя на DeepMind

Какво четат визионерите: Любимите книги на основателя на DeepMind

Демис Хасабис е основател на една от най-успешните компании в областта на изкуствения интелект DeepMind. Започва пътя си като шахматист, но освен това е и невролог, а също и разработчик на компютърни игри.

Той има има редица престижни награди, а също така е член на Кралската инженерна академия на Великобритания и Кралското общество на Лондон. „Имаме нужда от експоненциално подобрение в човешкото поведение или експоненциално подобрение в технологиите, а светът не изглежда така, сякаш работи на първия принцип“, казва той в началото на собствения си бизнес. Ето как изглежда селекцията от книги, които вдъхновяват Хасаби

"Сапиенс. Кратка история на човечеството"

Ювал Ноа Харари

„Не се е случвало често да чета книга и след това да измисля 20 нови идеи, за които не бях се сещал преди, но тази книга ме накара да го направя“, описва Хасабис тази книга.

В книгата Харари, който е историк по образование, предлага своето виждане за еволюцията на човечеството. Той задава въпроси как се е случило така, че на Земята от всички предци на хората в крайна сметка е оцелял само Хомо сапиенс и какво очаква този клон на еволюцията. От изследване на ролята на човешката еволюция в глобалната екосистема до изобразяване на възхода на империите, Харари преразглежда конвенционалните разкази, свързва минали събития със съвременни проблеми и разглежда специфични явления в по-широк контекст. Авторът размишлява и за бъдещето. Според него през последните няколко десетилетия хората са започнали да нарушават законите на естествения подбор, които управляват живота в продължение на четири милиарда години.

Самият Хасабис се интересува дълбоко от хуманитарните науки. Има докторска степен по когнитивна неврология от University College London. Когато създава нови AI алгоритми, изследователят черпи вдъхновение от работата на човешкия мозък.

"Гьодел, Ешер, Бах"

Дъглас Хофстатър

„Книгата съчетава теорията на Гьодел за непълнотата с математиката, с рисунките на Ешер и фугите на Бах. И това показва, че всички те са свързани по някакъв начин“, обявява Хасабис съдържанието на творбата.

Книгата на Хофстатър описва природата на връзките между формалните системи. Според автора всяка такава система, стояща в основата на всяка мисловна дейност, превъзхожда тази, която я поддържа. Хофстатър е сигурен, че ако животът може да расте от формалния химичен субстрат на клетката, а съзнанието може да възникне от формалната система от възбуждащи неврони, тогава компютрите също ще придобият човешкия интелект. Авторът печели наградата Пулицър за това произведение.

Междувременно Хасабис развива ИИ компанията DeepMind от 2010 г. и постига редица значителни постижения в областта на изграждането на самообучаващи се невронни мрежи, включително системите AlphaGo, AlphaZero и AlphaStar. Мисията на DeepMind е да „разгадае интелекта“ и след това да го използва „за решаване на други проблеми“.

"Game Changer. Новаторските шахматни стратегии на AlphaZero и обещанието на изкуствения интелект"

Матю Садлър

„Ако искате да научите повече за AlphaZero, препоръчвам да прочетете тази чудесна книга“, съветва Хасабис. Тя е посветена на невронната мрежа AlphaZero, разработена от DeepMind, на която ѝ бяха нужни само няколко часа обучение, за да започне да побеждава шахматисти. Матю Садлър заедно със съавторката Наташа Ригън проучва над 2000 часа шахматни игри на AlphaZero и общува екипа за разработка, за да разбере как работи AI. Садлър и Ригън разкриват "мисловния процес" на невронна мрежа. Подробен анализ на играта AlphaZero ще бъде полезен за любителите на шаха като учебно помагало. Авторът предлага и своето виждане за хоризонтите на изкуствения интелект не само в игрите, но и при решаването на различни проблеми в обществото. Хасабис, който самият има опит в шахмата и оглавява компанията, разработила AlphaZero, е написал предговора за тази книга.

"Мечти за една окончателна теория"

Стивън Уайнбърг

Физикът, носител на Нобелова награда Уайнбърг, описва търсенето на обединяваща теория за природата, която би могла да обясни толкова различни сили като гравитационното привличане между Слънцето и Земята. В книгата си той преминава през стъпките, отвели съвременните учени от относителността и квантовата механика до концепцията за суперструни и идеята, че нашата вселена може да съществува съвместно с други. По пътя Уайнбърг задава въпроси: защо всяко обяснение за това как работи природата сочи към други, по-дълбоки обяснения? Защо най-добрите теории са не само логични, но и красиви? И какво значение ще има окончателната теория за нашата философия и религиозна вяра?

„Става дума за физик, който се опитва да намери окончателната теория за всичко“, отбелязва Хасабис. Научните изследвания не са непозната територия за ръководителя на DeepMind, който е публикувал свои собствени разработки по темата за изкуствения интелект и биотехнологиите и е получил редица престижни награди, включително наградатана фонда  BBVA "Границите на знанието" в категорията "Биология и биомедицина" и наградата Wylie за биомедицински науки.

"Основание"

Айзък Азимов

Трилогията „Основата“ на Айзък Азимов, която писателят разшири с две предистории и две продължения, разказва за математика Гаал Дорник. Героят пристига на планетата-град Трантор, столицата на Галактическата империя, за да се присъедини към проекта на учения Гари Селдън.

Основател на науката "психоистория", той ще се опита да възстанови човешката култура след настъпващата катастрофа и периода на варварството. През 1966 г. трилогията е удостоена с наградата Хюго за постижения в научната фантастика.

„Една от най-добрите научнофантастични поредици, писани някога“, казва Хасабис.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ