"Винаги прав"? Невъзможно!

Винаги прав? Невъзможно!

HR- директорът на Spotify Катарина Берг дава 6 препоръки за тези, които са уморени от налагането на безкраен избор

Макар и повечето хора да обичат свободата и избора, и особено свободата на избор, психологическата наука отдавна твърди, че твърде много от това опира не само до неспособност да се вземе решение, но и до по-високи нива на тревожност и неудовлетвореност. Забележителното е, че това се оказва вярно дори и в случаите, когато се използват алгоритми и изкуствен интелект, за да улеснят повечето ни решения. Ако установите, че сте прекарали повече време в избора на филм, отколкото в гледането му, ако решението кой ресторант или хотел да резервирате, се превърне в шестчасова екзистенциална криза, ясно е, че излишъкът от информация и възможности за избор очевидно не повишават ефективността на всекидневието ви.

По подобен начин служителите и мениджърите, изправени пред всекидневни работни предизвикателства, се оказват затрупани от мащабите на възможностите и изборите, които се появяват. Независимо дали става въпрос за определяне на стратегия, разработване на нови продукти, изграждане на екип или вземане на решение за кариерно развитие, нищо не изглежда лесно или безболезнено. Способността да мислим чрез хипотетични сценарии и резултати поглъща умствените ни ресурси като паметта на компютър през 90-те и създава свой собствен вид умора при взимане на решения. И ако добавите редица дилеми #firstworldproblem, с които служителите в развитите страни се борят всекидневно -  навигиране в океана от онлайн опции за доставка на обяд в офиса, определяне на желаните характеристики на предпочитаното кафе или проследяване на намаленията при последните разпродажби в Черния петък. Тогава нека не се изненадваме, че технологичният напредък не е довел до ръст на продуктивността.

Макар че не можем да спрем процеса на усложнавяне на света (дори като избягаме временно в индийски ашрам, в Мароко за уединение за медитация или в Коста Рика за идеалната вълна за сърф), можем и трябва да обърнем внимание на способността си да вземаме по-добри решения в лицето на непрекъснато нарастваща сложност и несигурност. Сложността не е обективно и присъщо качество на света - тя е само интерпретация на нещата.

Така например неведението създава илюзията за простота или малката информираност води до твърде голямо усещане за сложност, отколкото това прави сериозното знание. Сложността, поне от психологическа гледна точка, до голяма степен предизвиква сама себе си.

Често срещан проблем се явява и невъзможността да се определят приоритети. Това кара умните хора да губят ценните си интелектуални ресурси за решаване на рутинни и тривиални проблеми. Интелигентността е необходима, за да направим сложните неща прости, а не обратното. Когато сте затрупани с дребни въпроси като къде да обядвате с приятел, какво да ядете, какво да облечете, как да отговорите на съобщение, ще пренебрегнете по-важните и значими въпроси като как да се свържете с нов потенциален клиент или колега, как да придобиете ново умение или хоби и т.н. Колкото по-дълго вземате малки решения, толкова по-малко сте готови за промяна. Явното усилие да изпълнявате най-простите задачи ви изтощава, точно както тренировките за самоконтрол в крайна сметка отслабват душевните ви сили.

Отказът да вземеш решение също е решение. Как това е свързано със сложността на света, как да се справим с това, какви са последствията в условията на постоянната промяна ? Значението на тези въпроси ще расте както за отделните хора, така и за организациите. Как ще осигурите готовността на вашия екип да се справи с несигурността в света на постоянните изменения, където хората трябва винаги да бъдат включени и настроени за контакт?

Работата в свят, в който всичко е свързано, означава, че възможностите, които някога са били ограничени до определени индустрии и местоположения, сега могат да създадат ефект на вълни. Не е трудно да се установи как този нов свят влияе върху способността за взимане на решения. Колко страшно е, че всеки избор, който можем да направим, може да се окаже погрешен? В момента има толкова много несигурност и в същото време толкова много информация, че това може да предизвика огромен стрес и неосъзнато чувство на безсилие. Неспокойният свят не е този, в който постоянно актуализираме новини, а този, който ни дава възможност да ги получаваме.

Нужно е да взимаме решенията си бързо, но в същото време трябва да използваме всички възможни данни и идеи, преди да формулираме мнението си и така рискуваме да направим голям залог. И макар че успехът или неуспехът може да зависят от скоростта на нашия отговор, ние продължаваме да събираме големи и малки количества информация. Когато сме завладени от безпокойство, всяко решение може да бъде потенциално разрушително. Безпокойството ни поставя в състояние на пасивност, защото се страхуваме да не направим грешен избор. Затова сме склонни да отлагаме както решения, така и действия.

И така, как да практикувате вземането на по-добри и по-бързи решения, когато се опитваме да не изоставаме или сме затрупани от отвличащи вниманието фактори? Ето шест препоръки.

Кога е нужно да бъдете решителни и да се доверите на интуицията си

Вероятно сте били в тази ситуация и преди. Вашата интуиция и усет не са нищо друго освен натрупан опит. Ако решението е обратимо, за какво всъщност трябва да мислите? Непонятните ситуации изискват прозрачност и интуиция. Когато нещо не е ясно, не можем да отделим време да проучим напълно всичко, за да вземем решение, така че трябва да развием интуицията си и да разчитаме на нея.

Кога да практикуваме точност и прецизност

Ако решението наистина има значение, имате нужда от данни, знания, опит, съпричастност и осведоменост. Най-добрият начин да се справите е да станете по-осведомени. Не можете да направите избор, ако не разбирате последствията, а това е необратимо – не можем да контролираме нещо, което не знаем. Ето защо става все по-важно да се обучават служителите на взимане на решения, позитивно мислене, меки умения и желание и смелост бързо и точно да направят избор.

Кога да използвате своето критично мислене и любопитство

Какъв е вашият контекст и адаптивност? Можете ли да се справите с проблема си без никакви допълнителни постановки? По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, дори да притежавате безпристрастен и открит поглед към възможностите, стратегиите, хората и технологиите. Организациите, които не правят иновации и разчитат само на доказани методи и лидери, често в крайна сметка възпроизвеждат формулирани решения и поведение и рано или късно изостават от конкуренцията.

Рискувайте да взимате решения и да ги овладявате

Използването на леки повторения на процесите ще намали напрежението и негативите във вашия екип и ще намали усещането за движение в кръг. Важно е да практикувате и да демонстрирате умение и готовност за битка. Обявяването на ясно, последователно и завладяващо решение и подготвянето на алтернатива дори на това, което работи добре, помага на структурата да „изградят характер“. Стремежът към културата на използване на добре подготвени експерти по взимане на решения и инвестирането в обучение, са инструменти, които могат да направят вашата организация по-устойчива. Внедряването на култура на обучение може да увеличи готовността за избор и откритостта, в случай, че решенията се окажат погрешни. Практиката на неуспехи е полезна, ако обучението се случва бързо и колективно.

Не вземайте решения въз основа на чувства

Дори и водени от собственото си самолюбие. Съсредоточете се повече върху общата картина и най-висшето благо и по-малко върху вашите скрити планове. Склонни сме да мислим, че светът се върти около нас, така че има полза от разбирането, че повечето хора се грижат по-малко за вас, отколкото за себе си.

Не пестете решения

Тоест, не разчитайте на мини-решения, които могат сериозно да подкопаят готовността ви да взимате големи и важни решения. Бъдете внимателни и осъзнайте, че вие ​​сами увеличавате умората си от избора и сами укрепвате репутацията си на нерешителен и тревожен шеф.

Въпреки че вземането на правилни решения е по-скоро изкуство, отколкото наука, все пак ще се възползвате от система или процес, който ви позволява да настроите фино тази способност. Крайната цел не е съвършенството и вечната правота, а намирането на по-добри начини да грешим. Изграждането на репутация на интелигентен, обективен, прагматичен и способен да взема решения ръководител ще помогне не само на кариерата ви, но и на успеха на вашия екип и цялата компания.

Източник: Fast Company

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ