Успешните лидери също изпитват съмнения

Успешните лидери също изпитват съмнения

Множество професионалисти с изключително постижения се съмняват в способностите си, въпреки че са работили усилено и са достигнали високи кариерни върхове. Много от тях се чувстват като самозванци, които по една или друга причина не заслужават да са на мястото, на което се намират, или пък смятат, че това се дължи изцяло на техния късмет. Този феномен е известен като синдром на самозванеца.

Синдромът на самозванеца е психологически модел, при който индивидът се съмнява в своите постижения и има постоянен вътрешен страх да не бъде разкрит като „измамник“. Въпреки външните доказателства за тяхната компетентност, тези, които страдат от синдрома на самозванеца, остават убедени, че не са толкова компетентни, за колкото ги смятат другите.

При много лидери този синдром представляват бариера, която им пречи да достигнат пълния си потенциал. Ето шест стратегии, които могат да дадат добро начало на борбата за преодоляване на синдрома на самозванеца:

Съсредоточете се върху силните си страни, вместо върху недостатъците

Вместо да се занимавате с това, което не можете или в което не сте добри, съсредоточете се върху силните си страни и уменията и способностите, които са ви помогнали да постигнете успех. Това ще помогне за изграждане на увереност и самочувствие.

Научете се да признавате постиженията си

Важно е да разпознавате и признавате собствените си постижения, вместо да ги омаловажавате или отхвърляте. Отделете време, за да помислите за вашите успехи и упоритата работа и усилията, вложени в постигането им.

Освободете се от перфекционизма

Перфекционизмът може да бъде основен източник на стрес и съмнение. Вместо да се стремите към съвършенство, фокусирайте се върху това да давате най-доброто от себе си. Приемете, че грешките са естествена част от процеса на учене и растеж.

Култивирайте състрадание към себе си

Подхождайте с разбиране към собствените си проблеми и не забравяйте, че всеки прави грешки и на моменти се съмнява в собствените си способности. Практикувайте състрадание към себе си, като признаете собствената си човечност и се отнасяте към себе си със същата доброта и разбиране, които бихте предложили на добър приятел.

Преодолейте страха от провал

Страхът от провал може да бъде основна пречка пред успеха. Вместо да позволявате на страха да ви спира, приемете потенциалния провал като възможност да се учите и да растете. Не забравяйте, че провалът е естествена част от процеса на учене и растеж и че често може да доведе до евентуален успех.

Наемете коуч/ментор

Ако установите, че не можете да свършите работата сами, най-добре е да поискате помощ. Коучът може да ви помогне да идентифицирате и преодолеете основните причини за синдрома на самозванеца и да ви предостави подкрепа и насоки, докато работите за изграждане на увереност и самочувствие.

Синдромът на самозванеца може да бъде основна пречка за успеха и реализация, но добрата новина е, че той може да бъде преодолян. Като признаете как се чувствате, можете да направите първите стъпки към възприемането на вашата идентичност на успешен лидер.

……………..

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ