Защо хората следват и ужасните лидери

Защо хората следват и ужасните лидери

Защо хората следват и ужасните лидери

Ако токсичните шефове са толкова ужасни, защо хората все още ги следват? Този феномен до голяма степен опира до  начина, по който работи умът ни, казва Роналд Риджио, професор по лидерство и организационна психология в Claremont McKenna College.

Риджио е прекарал почти три десетилетия в проучване и преподаване на темата, докато е служил като консултант на десетки организации. Той казва, че множество лоши шефове не могат да изпълняват ефективно ръководна роля, тъй като са твърде големи нарциси. Те не се интересуват от служителите си и биха направили всичко, за да постигнат най-добри резултати - дори за сметка на другите или на моралните норми.

И все пак много от тези мениджъри имат почитатели и заемат властови позиции, било то в бизнеса или в политиката. Вземете за пример световните лидери. В момента 57 държави се ръководят от диктатори, които Риджио описва като неетични, нестабилни или некомпетентни.

Хората не винаги могат да знаят, че ще попаднат под ръководството на токсичен шеф, когато кандидатстват за работата, но след като преминат прага, те могат да работят за лош мениджър в продължение на месеци или дори години, като това се дължи или на погрешната им представа за това как изглежда доброто лидерство или защото се опитват да извлекат лични ползи от връзката, казва Риджио.

„Често вината е в нашите собствени човешки наклонности, ние ги държим на власт“, казва Риджио.

Той дава четири основни причини, поради които хората следват лоши лидери:

Хората бъркат арогантността и нарцисизма със сила

Силата и увереността могат да бъдат важни лидерски качества. Но хората понякога бъркат арогантността и нарцисизма със сила, казва Риджио.

През 2011 г. Амстердамският университет провежда прочуване, в което произволно назначава лидер на различни групи участници, които трябва да изпълнят групова задача. След това всеки екип трябва да оцени лидера си за неговата работа. Участниците са оценели най-нарцистичните лидери като най-ефективни, дори ако тези лидери всъщност са пречили на комуникацията и са навредели на представянето на тяхната група.

Нарцисизмът на лошия шеф го убеждава, че винаги е прав, което го кара да отхвърля предложенията за помощ от другите и му пречи да се учи от грешките си, казва Риджио. „Привлечени сме от тези хора, които изглеждат компетентни – сякаш могат да поемат отговорност и да се справят с лидерска роля. Но те могат да бъдат нарциси и нещата бързо да излязат извън контрол“, добавя той.

Хората изпадат в „когнитивен мързел“

Ако някога сте имали лош шеф, вероятно сте си мислили: „Не искам дори да опитвам да търся решение на тази ситуация. Това звучи изтощително“.

Вместо това намирате начини да се убедите, че шефът ви всъщност не е толкова лош. Риджио нарича това чувство „когнитивен мързел“.

„Ние ставаме мързеливи и приемаме нещата такива, каквито са“, казва той.

Когато лош шеф направи нещо нередно, хората често го пренебрегват, вместо да го държат отговорен, защото така или иначе смятат, че шефът е над правилата. Лошият шеф може да приеме това като знак, че може да се държи както си иска, защото неговото поведение няма да му донесе негативни последствия.

Хората също са склонни да се доверяват на други, които приличат на тях, тбелязва Риджио. Ако вашите колеги изглежда подкрепят лошия ви шеф, може да се почувствате принудени да следвате стадото, вместо да заемете по различна позиция.

Хората приравняват добрите резултати с доброто лидерство

За вас вашият шеф може да е токсичен мениджър. За някой друг той може да е ръководител, който постига резултати, като например увеличение на печалбите или сключване на важни сделки.

„За тези лидери целта оправдава средствата“, казва Риджио. „Ако изглеждат ефективни, хората просто не си задават въпроса как са стигнали до този резултат“, добавя той.

Лошите шефове може да изглеждат ефективни в постигането на добри резултати, но това често включва „съпътстващи щети“, като създаване на токсично работно място чрез лошо отношение към служителите или вземане на неетични решения, казва Риджио.

Изследване на Обществото за управление на човешките ресурси показва как едно токсично работно място може в крайна сметка да има отрицателен ефект върху печалбата на бизнеса, особено като се има предвид цената на текучеството, ако тези токсични черти в крайна сметка убедят работниците да напуснат.

Властта привлича хората

Шефовете често имат власт в една компания или група. Риджио казва, че някои хора активират и насърчават най-лошите качества на мениджъра с надеждата да бъдат възнаградени за лоялност, било то чрез повишение или увеличение на заплатата.

„Лошият лидер привлича поддръжници, които го заобикалят, защото им харесва да бъдат свързани с влиятелен човек“, обяснява той.

Риджио насърчава хората да разпознават тези психологически тенденции, за да осъзнават по-бързо, че следват токсичен шеф. Той също така казва, че е добре да знаете как изглежда един добър шеф.

„Това е някой, който постига резултати, като същевременно ограничава съпътстващите щети, проявява истинска грижа за своите служители и приема помощ и обратна връзка от другите. Той оставя своя екип в по-добро състояние, отколкото го е намерил“, казва Риджио.

………………

Аника Ким Константино за CNBC.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред