Бижутата на Елизабет Тейлър поставиха рекорд на търг в Ню Йорк

Бижутата на Елизабет Тейлър поставиха рекорд на търг в Ню Йорк

Бижутата на Елизабет Тейлър поставиха рекорд на търг в Ню Йорк

Колекция от бижута, собственост на покойната актриса Елизабет Тейлър постави ценови рекорд още в началото на започналия днес четиридневен търг в "Кристис" в Ню Йорк, предава BBC.

Огърлица с огромна перла от 16. век, носена от европейски кралски особи е продадена за рекордната цена от над 11 млн. долара. Гривна от злато и скъпоценни камъни, оценена на 35 хил. долара е продадена за 270 хил. долара.

Пръстен с диамант и сапфири, подарен на Тейлър от Майкъл Джексън, с когото бяха близи приятели пък бе купен за сумата от 600 хил. долара.

Огърлицата с перлата, известна като La Peregrina е изобразявана в произведения на изкуството в продължение на векове и е била рисувана от испанския художник Веласкес през 17 в. На търга ще бъде разиграна и диамантена огърлица на Cartier, чиято продажна цена се изчислява на 3 млн. долара, но се очаква наддаването значително да я превиши. 33,19 каратов диамантен пръстен, подарен на Тейлър от петия й съпруг Ричард Бъртън през 1968 г. се очаква да донесе до 3,5 млн долара.

В следващите три от търга ще бъдат предложени общо 269 уникални бижута, както и близо 400 рокли, които актрисата е носила на премиери и филмови награди. По предварителни изчисления четиридневното наддаване ще донесе повече от 30 млн. долара, а много е възможно и да ги надхвърли.

Елизабет Тейлър бе известна с любовта си към диамантите. През 2003 г. тя дори публикува книга, озаглавена "Моята любовна афера с бижутата".
Преди началото на търга, Марк Портър, председател и президент на Кристис за Северна и Южна Америка, заяви, че това е една много лична колекция, която отразява смисъла на отличителния стил на Елизабет Тейлър. Портър подчерта още, че това е "най-голямата частна колекция, събирана някога на едно място".

Част от колекцията може да видите тук!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ