Изгубената реч на Стив Джобс

Изгубената реч на Стив Джобс

Изгубената реч на Стив Джобс

"Имаме обяснение как Apple стана толкова успешна: Стив Джобс е бил човек от бъдещето. Това, разбира се, е просто една от най-честите метафори за таланта му, но когато го чуеш как предсказва още през 1983 година с абсолютна убеденост масовото присъствие на повечето  модерни технологии, започваш да чувстваш, че няма друго обяснение." Коментарът е на американските автори в Gizmodo.

Те и колегите им от Huffington Post разказват за непозната досега, впечатляваща реч на Джобс отпреди близо 30 години, която потвържава гения му на визионер и решителността му да промени света на технологиите. През 1983 година Роналд Рейгън е бил президент на САЩ, а пионерът на високите технологии Microsoft далеч не е била това, което е. Портативните компютри са били масови устройства само в сферата на фантазиите на технологичните инженери и дизайнери. Основателят на Apple споделя своите техно пророчества по време на международна конференция, посветена на дизайна, в Аспен, Колорадо.

Преди месец първите 20 минути на речта му, озаглавена "Бъдещето не е това, което беше", бе представена от американския Център за дизайнерски иновации в опит да се надникне във визията за света от миналото на гениалния предприемач. Записът е в аудио формат и бързо се разнесе из мрежата Наблюдателни фенове забелязаха, че в него липсва сесията с въпроси и отговори по време на конференцията, водена от Джобс.

Тази седмица последните 40 минути от събитието бяха възродени. Направи го собственоръчно блогърът Марсел Браун, автор и създадел на Life, Liberty and Technology blog. Един от клиентите на Браун лично е присъствал на речта на Джобс през 1983 г. Той е дал на блогъра стара аудио касета със записа. След това Марсел дигитализира записаното и го публикува. Можете да го чуете като влезете в блога му.

И така какво предрича Джобс преди близо три десетилетия?

Още във встъпителните си думи той заявява: "Децата, които растат сега, определено са продукт на компютърното поколение. И в техния живот компютърът ще стане доминиращата медия“.

Най-забележителното е дискусията му, свързана с концепцията за личния преносим компютър. През 1983 г. Macintosh все още не е бил представен на пазара. Още по това време обаче Джобс е имал ясна визия за бъдещето на портативните устройства. Той казва: "Стратегията на Apple е наистина проста. Това, което искаме да сторим, е да поставим невероятно мощен компютър в книга ("book"), която можеш да носиш навсякъде със себе си и можеш да се научиш как да я използваш за 20 минути. Това e, което искаме да сторим, и искаме да го изпълним това десетилетие“.

"И наистина искаме да го направим с радио връзка в него, за да не се налага да се хващаш за нищо и да си в комуникация с цялата тази по-голяма база данни и с други компютри.“ Последното без съмнение може да се отнесе до съвременната WiFi връзка.

Джобс казва също, че компанията му е "на около 5 години от решаването на този проблем“ - свързването на домашните компютри с глобалната мрежа. Така се оказва, че прогнозата му впоследствие е много близо до реалността, тъй като в САЩ настъпва значително и масово адаптиране на интернет по домовете през 1993 г.

В блога си Браун посочва няколко важни момента, в които Джобс говори за бъдещето:

● Основателят на Apple започва речта си с това, че "ще прекарваме повече време, взаимодействайки с личните си компютри, отколкото с колите си“.

● Джобс си е представял бъдещето като място, където "хората могат да преглеждат имейлите си, независимо къде се намират в момента“.

● Джобс вярва, че ролята на Apple е в доставянето и разпространяването на познание. Той казва: "Всички ние сме бомбардирани с информация всеки ден", отбелязвайки че много голяма част от тази информация не би отделила "мъдростта" от посредствеността. Ето защо целта му е била да снабди потребителите с инструменти, които предават тази интелигентност като нещо полезно, което може да бъде притежавано от абсолютно всички. Имайки предвид широкия обхват на интернет и мобилните технологии, с които разполагаме днес, тези цели се оказват до голяма степен изпълнени.

● Още по това време Джобс осъзнава трудността на разпознаване на човешкия глас от технологията. "Това е нещо трудно", казва той към края на дискусията, очевидно имайки предвид, че не е и невъзможно - години преди Apple да представи изкуствения интелект в iPhone 4S – Siri, който, макар и критикуван, остава нещо революционно за мобилните телефони.

● Споменава експеримент на MIT, чието описание се приближава много до апликацията Google Street View.

● Сравнява софтуера на времето с развитието на звукозаписната индустрия. Казва, че повечето хора не знаят със сигурност какъв компютър искат да си купят. За разлика от този избор обаче, когато влязат в звукозаписен магазин, определено знаят каква музика харесват. Така се случвало, защото имат безплатни мостри на песни, които са слушали без да плащат - по радиото. Затова клиентите трябва да разполагат с пробен период, в който да тестват лично софтуера, преди да го купят.

Джобс е вярвал, че доставянето на софтуера чрез физически носители е архаична практика, защото тогава вече е бил дигитален. И е можело да се прехвърля електронно по телефонни линии. Предвиждал е, че ще се плаща за софтуерните продукти по автоматичен начин – "чрез телефонни линии с кредитни карти". Всичко това днес звучи като най-обикновено ежедневие. Затова, нека слушаме по-внимателно какво предричат големите умове за следващите 30 години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ